Příjemnou noc, dnes je sobota 20.4.2024, svátek slaví Marcela, zítra Alexandra.

Povinné elektronické recepty - odklad do 1.1.2018

povinne-elektronicke-recepty-odklad-do-1-1-2018-X

povinne-elektronicke-recepty-odklad-do-1-1-2018-X
Povinné elektronické recepty se odkládají Počátkem roku 2013 se tehdejšímu ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi podařilo uzákonit, že od 1. 1. 2015 bude s výjimkou mimořádných situací jediným způsobem předepisování léků elektronický recept vyžadující on-line internetové spojení s tzv. Centrálním úložištěm elektronických receptů.

___

___

Tato změna přivádí do existenčního ohrožení asi 20 procent lékařů, kteří v současnosti ordinují bez počítače nebo nemají přístup k bezpečnému internetovému připojení.

Systém elektronické preskripce navzdory obrovským investicím dosud reálně nefunguje. Došlo tak na naše slova, že pravděpodobnými motivy pro zavádění povinné elektronické preskripce byla jen snaha ospravedlnit dosavadní stamilionové výdaje na nevyužívaný systém elektronických receptů a na tzv. Centrální úložiště elektronických receptů a v druhé řadě pak možnost obohacení se při realizaci dalších IT zakázek za stovky milionů korun, spolufinancovaných z prostředků EU. Hned při prvních jednáních s novým ministrem Svatoplukem Němečkem jsme se shodli na tom, že elektronická preskripce nikdy nemůže být povinným a jediným možným způsobem předepisování léků, jak špatný zákon o léčivech předpokládá. Lékařská komora nechce bránit pokroku a uznává, že pokud by elektronická preskripce fungovala, mohla by alespoň některým lékařům ulehčit práci. Proto jsme navrhovali nikoli její úplné zrušení, ale nepovinnost. Jsme toho názoru, že pokud by elektronická preskripce zůstala jako fakultativní možnost, museli by se tvůrci tohoto systému snažit o to, aby byl vůči svým uživatelům přátelský a aby nepřenášel na zdravotnická zařízení dodatečné náklady. 

Ministerstvo zdravotnictví našemu návrhu vyhovělo a připravilo novelu zákona o léčivech, která měla povinnost elektronické preskripce změnit na fakultativní možnost. Již při projednávání ve zdravotním výboru Poslanecké sněmovny se však ukázalo, že ministr Němeček nemá pro prosazení naší dohody dostatečnou podporu mezi poslanci. 

Opoziční zákonodárci se postavili proti změně i za cenu rizika, že se od 1. 1. 2015 systém předepisování léků zhroutí. Předseda zdravotního výboru prof. MUDr. Vyzula s několika dalšími poslanci z hnutí ANO rovněž trval na zachování povinné elektronické preskripce s jejím pouhým odkladem. Výsledkem jednání je kompromis, podle něhož se povinná elektronická preskripce odkládá o tři roky, tedy k 1. 1. 2018.

Lékařské komoře se tak podařilo zabránit tomu, aby se od ledna 2015 systém předepisování léků zhroutil, a ubránili jsme rovněž právo dále pracovat pro lékaře, kteří počítač k práci nepoužívají nebo nemají spolehlivé připojení na internet. Stále však zůstávají nezodpovězeny otázky: Kolik peněz bude tento systém stát státní rozpočet? Kolik zaplatí navíc systém veřejného zdravotního pojištění? Jak se zvýší náklady zdravotnických zařízení? Obávám se, že na tyto otázky komise složená z poslanců zdravotního výboru odpovědi nedá. Skutečnost, že elektronická preskripce zůstává, byť s odkladem, povinností, bude však sloužit jako dobrý argument pro to, aby se do tohoto elektronického otesánka lily další stovky milionů korun.

 

Zdroj: Milan Kubek, prezident České lékařské komory