Dobré odpoledne, dnes je neděle 24.11.2024, svátek slaví Emílie, zítra Kateřina.

Hypoglykemický šok, záchvat - příznaky, léčba, první pomoc

hypoglykemicky-sok-zachvat-priznaky-lecba-prvni-pomoc

hypoglykemicky-sok-zachvat-priznaky-lecba-prvni-pomoc
Do hypoglykemického šoku se dostávají diabetici, kterým klesne hladina krevního cukru glukózy  pod kritickou mez. Je to stav, který daného pacienta ohrožuje na životě. Cukrovka (diabetes mellitus) je poruchou metabolismu - tělo není schopné využívat cukry a jiné sacharidy ze stravy. Když nemocný nedodržuje pravidelný režim jídla (nejlépe po třech hodinách, zdravé potraviny a podobně), může ho postihnout zmíněný hypoglykemický šok.

___
___

 

Jeho příčinou je i to, když se pacient od rána ničeho nenají, nenapije, zapomene vzít svou dávku inzulinu. Obecně, i přes dodržování všech pravidel, lékaři cukrovkářům radí, aby měli vždy a pro každý případ po ruce například bonbony s glukózou (jsou k dostání v každé lékárně). Glukóza je cukr, který se nachází i v krevní plazmě, takže přestup ze střeva do krve (přesněji plazmy) je velmi rychlý.

 

Co je to hypoglykemický šok, záchvat

Je to vážný akutní zdravotní problém. Šok organizmu způsobuje nedostatek krevního cukru glukózy v krvi. Hladina krevního cukru klesne pod dolní normální hranici. Když jde o příliš výrazný pokles, může nastat náhlé bezvědomí bez varovných předchozích potíží.

 

Příčina hypoglykemického záchvatu

  • příliš mnoho podaného inzulinu
  • výrazná změna tělesné aktivity (dobíhání tramvaje apod.)
  • nedostatečné množství jídla

 

Příznaky hypoglykemického šoku

 

První pomoc při hypoglykémii, hypoglykemickém šoku

V případě hyloglykemického šoku okamžitě postiženému podejte sladký nápoj a na zajedení chleba nebo pečivo. Když nic takového u sebe nemáte, zkuste sehnat aspoň kostku cukru. Čokoláda není v tomto případě dobré řešení, protože cukry, které obsahuje, jsou navázané na tuky zabraňující rychlému uvolňování sacharidů do krve. Kdybyste ale nic jiného při ruce neměli, je i tento typ sladkého lepším řešením než nechat diabetika upadat do hlubšího šokového stavu!

 

Co přirozeně snižuje hladinu krevního cukru

Hladinu cukru ovlivňují ve velké míře potraviny. Mnoho po travin má schopnost má například schopnost snižovat zvýšenou hladinu cukru v krvi, a tím pomáhají lidem s cukrovkou žít zdravěji a déle.

  • třezalka tečkovaná,
  • černý bez,
  • fenykl
  • grapefruit,
  • jahody,
  • meloun,
  • švestky,
  • banány,
  • lilek,
  • okurka,
  • hlávkový salát,
  • tykev,
  • cuketa,
  • kysané i čerstvé zelí,
  • cibule a česnek,
  • luštěniny,
  • obilniny,
  • rýže,
  • celozrnné potraviny
  • skořice,
  • kurkuma,
  • hřebíček,
  • bobkový list

Hyperglykémie

Vysoká hodnota cukru v krvi - tomuto stavu se říká hyperglykemie a patří rovněž mezi diabetickou diagnózu. Jde o jakýsi protipól hypoglykemie. Z krátkodobého hlediska není nebezpečná, protože bezprostředně neohrožuje život jako hypoglykemie. Ale pozor, když trvá dlouho (dlouhodobě), vede k narušení funkce tělesných struktur, které jsou příčinou jiných chronických onemocnění. Může například poškodit cévy vyživující sítnici oka, nebo způsobit specifické změny na ledvinách. Příčinou může být vynechání inzulinové dávky, snědení většího množství sladkého, ale také třeba nulová tělesná aktivita. Že máte problém poznáte podle pocitu sucha v puse, častého chození na záchod, případně vás může začít bolet břicho. Poraďte se s lékařem o přehodnocení dávek inzulinu, stejně i na kontrole množství jídla nebo tělesné aktivity. Při hyperglykemii nad 15 mmol/l (normální hladina se pohybuje od 3,3 do 5,5 mmol/l) se ale příliš sportovat nedoporučuje - tvoří se pak větší množ ství acetonu v moči.
Detaily jak se projevuje hyperglykémie se dozvíte na webu www.priznaky-projevy.cz