Dobrý večer, dnes je pátek 19.4.2024, svátek slaví Rostislav, zítra Marcela.

Vliv stravy na vaginální mykózu, rizikové faktory poševní mykózy

Ráda bych se zeptala, zda má kromě jiného i stava vliv na vznik vaginální mykózy. Vadí například sladké jídlo apod.? Děkuji, Zuzka

___
___


ODPOVĚĎ:

Ano, vznik mykózy výrazně ovlivňuje stravování. Dejte si pozor na Vámi zmíněnou na nadměrnou konzumaci sladkostí, a také pečiva z bílé mouky, a snažte se dodržovat pitný režim - denně dva až tři litry neslazených tekutin.

Jezte hodně zeleniny, vhodné jsou všechny druhy zelí (především to kysané), řepa, kedlubny, okurky, papriky, rajčata, ředkvičky, špenát, cibule, česnek, křen a další.

Brambory ale jezte pouze v omezeném množství, protože obsahují hodně škrobu (což je také cukr). Denně si dejte bílý přírodní jogurt (nejlépe s živými kulturami), podmáslí nebo kefír.

Ženy trpící vaginální mykózou bývají až přehnaně čistotné. Dále používají parfémovaná mýdla, parfémované vložky či toaletní papír. Všechny toto hygienické prostředky ovlivňují a zhoršují křehkou poševní rovnováhu (hlavně její pH). Snažte se proto provádět intimní hygienu bez mýdla. Používejte speciální přípravky, které obnovují přirozenou rovnováhu. Na poševní rovnováhu má pozitivní vliv slaná voda, má totiž dezinfekční účinky.

Vysoké riziko vaginální mykózy je při dlouhodobém užívání antibiotik. Působí proti bakteriím a infekcím, ale zároveň ničí některé mikroorganismy, které udržují zdravé rostředí pochvy. Abyste se nepříjemnému kvasinkovému onemocnění vyhnuli, je proto dobré preventivně nasadit antimykotika (například veformě vaginálních čípků).