Dobré dopoledne, dnes je čtvrtek 18.4.2024, svátek slaví Valérie, zítra Rostislav.

Návod jak vybrat kuře, využití jednotlivých částí kuřete v kuchyni

navod-jak-vybrat-kure-vyuziti-jednotlivych-casti-kurete
navod-jak-vybrat-kure-vyuziti-jednotlivych-casti-kurete
Z drůbeže stojí co do konzumace na prvním místě kuřecí maso. Víte, jak vybrat dobré kuře? Jak vybrat kvalitní drůbež? Na pultech obchodů dnes najdeme produkty různých značek, a poznat kvalitu je kvůli tomu paradoxně obtížnější. Čeho se tedy držet? V případě kuřecího masa dejte přednost raději českému výrobku. Přísné hygienické normy a pečlivě hlídané chovy vám garantují jistou kvalitu a čerstvost. Kuřecí maso dovážené z Polska nebo Brazílie těmto nárokům zdaleka nevyhovuje O čerstvosti tak vzhledem k cestě, kterou kuřata do Ceska musejí absolvovat, nemůže být ani řeč.
___
___


cesky-vyrobek-logo
cesky-vyrobek-logo
Vodítkem je třeba označení Český výrobek, jež Česká potravinářská komora uděluje kvalitním tuzemským produktům.

 

  • Na první pohled by chlazené kuřecí maso mělo mít zdravou, narůžovělou barvu, u celých kuřat pak nevadí ani nažloutlá barva.
  • Je-Ii jakkoli porušen obal, maso nemá konzistentní barvu, má vodnatou strukturu, potrhanou a vysušenou kůži, či dokonce zapáchá, nekupujte je!
  • Maso k okamžité spotřebě kupujte spíše chlazené. U mražených výrobků, určených k pozdější spotřebě, si všímejte, zda není balení výrazně deformované, což může být znakem opakovaného zmrazování či špatného způsobu skladování. U všech produktů vždy sledujte datum spotřeby.

 


Použití jednotlivých částí kuřete v kuchyni

Kuřecí maso nachází v gastronomii takřka univerzální uplatnění. Můžete je vařit, dusit, péct, grilovat, smažit, možností úprav' nespočet. Každá část kuřete je však vhodná pro jinou úpravu. Jakou?
  • STEHNA:

    šťavnatá část kuřete vhodná především k pečení a grilování. Stehenní řízky se upravují jako drůbeží podoba steaků. Vykostěné spolu s prsní částí se dají použít k přípravě domácí masové rolády.

  • PRSA:

    nejdietnější a také nejrychleji upravitelná část kuřete, která se hodí k dušení, grilování, přípravě řezanky nebo jako klasický obalovaný řízek. Je třeba dávat pozor, aby se příliš nevysušila.

  • KŘIDÝLKA A PALIČKY:

    jejich jemné maso je vhodné ke grilování, pečení či fritování (ideálně předem marinované či obalené v těstíčku).

  • DROBY (kuřecí vnitřnosti) a zbylé části:

    najdou použití při přípravě vývarů a polévek.

  • CELÉ KUŘE:

    chcete-Ii péct kuře v celku, je vhodné je svázat, aby si zachovalo svůj tvar a nevysušilo se. Křupavé kůrky docílíte zatřením mleté papriky a olivového oleje do kůže, případně použijte na potření med.



vodnanske-kure-zlate-kure
vodnanske-kure-zlate-kure
Rady k výběru kuřete

  • Chlazené maso vydrží v chladničce dva až tři dny, skladujte je při maximální teplotě do 4°C.
  • Kuřecí maso vždy pečlivě tepelně upravte.
  • Na rozdíl od hovězích steaků musí být kuřecí maso pořádně propečené.
  • Kvalitně krmené kuře poznáte podle výšky jeho prsou, platí čím vyšší, tím lepší.
  • Žluté zabarvení kuřete je známkou kvalitního a dobře krmeného chovu (vyzrálosti masa), u nás takové na trh dodává například společnost Vodňanská drůbež pod názvem Zlaté kuře.