JAK PŮSOBÍ NA ZDRAVÍ NEBO JAKÉ LÁTKY A VITAMÍNY OBSAHUJE:
ANANAS
- obsahuje enzym bromelin, který se však tepelnou úpravou ničí. Doporučuje se při onemocněních žaludečně - střevních, jaterních, ledvinových, srdečních a chudokrevnosti. Nevhodné při gartitidě a žaludečních vředech.
ANGREŠT
- má močopudné účinky a působí jako jemné projímadlo. Pomáhá při kožních onemocněních a při chudokrevnosti.
ARAŠÍDY
- burské oříšky, obsahují hodně tuku. Konzumují se pražené při onemocněních krve a při snížené srážlivosti krve.
AVOKÁDO
- má vysoký obsah kyseliny pantotenové, vitamíny C,D,E a B a také karoten. Používá se při kožních onemocněních a vypadávání vlasů, cukrovce, proti střevním infekcím, ale též jako afrodisiakum.
BANÁNY
- používají se podle stupně zralosti. Nezralé plody při cukrovce, zralé plody při nemocích žaludku a dvanácterníku. Trs banánů může vážit i 50kg!
BORŮVKY
- obsahují hodně železa a manganu, vitamín C a řadu B. Mají protizánětlivé účinky, zlepšují zrak, omlazují a dokonce pomáhají léčit i nádorová onemocnění. Konzumují se při průjmech, ledvinových kamenech a žaludečních vředech. Výluh z plodů a listů se používá jako obklad při hemeroidech a kožních onemocněních, ke kloktání při angíně.
BRAMBORY
- jsou zvláště vhodné při cukrovce. Šťáva ze syrových brambor se pije při zácpě, bolestech hlavy, vysokém krevním tlaku, cukrovce a žaludečních vředech. Při opaření, spálení a omrzlinách pomáhá syrový nastrouhaný brambor smíchaný s olivovým olejem. Též dobré na hemeroidy a onemocnění kůže. Obsahují draslík, hořčík, železo, fosfor, vápník. V zelených klíčcích a lodyze je jedovatý solanin.
BROSKEV
- povzbuzuje trávení a pomáhá při onemocněních srdce. Nevhodné při cukrovce a obezitě. Jádra obsahují kyselinu kyanovodíkovou - jsou jedovatá.
BRUSINKA
- má antibakteriální a protizánětlivé účinky, snižuje horečku a kašel.
CELER
- hojně se používá při redukčních dietách, snižuje horečku, pročisťuje krev, je močopudný a jeho spařené listy vybělují pihy.
CIBULE - konzumace pomáhá při průjmech, revmatismu, rýmě a jako prevence chřipky. Vnější použití při revmatismu, omrzlinách, popáleninách, svědivých onemocněních kůže, migrénách, hemeroidech a při poštípání hmyzem. Aroma cibule odpuzuje komáry.
CIBULE
- přirozeně dezinfikuje - likviduje v těle nežádoucí houby, plísně, kvasinky, dezinfikuje trávicí trakt.
CITRON
- citonová šťáva pomáhá při všech žilních onemocněních (záněty žil, křečové žíly, hemeroidy...), žloutence, tuberkulóze, angíně, horečce, infekcích, zvracení. citronovou šťávu nanášíme při omrzlinách, ekzémech, aftech, migréně, krvácení z nosu. Šťávou ošetřujeme suchou a popraskanou pleť a lámavé nehty. Citroy obsahují vit. C, B a organické kyseliny ve velkém množství.
CUKROVÁ ŘEPA
- léčí průdušky, andínu, astma, spalničky, zácpu, omrzliny, bolesti a měknutí zubů a kostí. Léčivá při spaleninách.
ČERVENÁ ŘEPA
- je výživná a posilující, má protirakovinné účinky, vhodná při horečce, chudokrevnosti, zácpě, onemocnění jater, zvýšené činnosti štítné žlázy, arterioskleróze,, na jizvy a nádory, při rakovinových onemocněních, poruchách menstruace a v klimakteriu.
ČEKANKA
- čistí krev a je močopudná. Odvar používáme na různé vyrážky, akné, jizvy a ekzémy.
ČESNEK
- má antimikrobialní účinky (kvasinky, bakterie, cizopasníci vč. červů). Rozmačkaný nebo výtažek používáme při vypydávání vlasů, na bradavice, svrab a otoky a pohmožděniny. Je dále účinný proti chřipce, obsahuje látky podporující pohlavní buňky - vede tedy ke zlepšení plodnosti. Snižuje významně hladinu cholesterolu v krvi. Působí proti vzniku aterosklerozy, dezinfikuje. Lze jej lokálně využít pro plísňové onemonění nehtů. Během několika týdnů plíseň u onychomykotických nehtů zmizí.
FÍKY
- mají projímavé účinky, používají se při chronické zácpě, hemeroidech, horečce, spalničkách, angíně, kašli,chudokrevnosti a ledvinových kamenech.Nevhodné při cukrovce, obezitě a průjmech.
HRÁCH
- obsahuje vit. B, C, A, PP, E, karoten, kyselinu listovou a je zdrojem bílkovin.
HROZNOVÉ VÍNO
- při redukční dietě konzumujeme denně kilogramový krozen.Dále se doporučuje při poruchách trávení, zácpě, a horečce.Nevhodné při cukrovce.
HRUŠKA
- čistí moč, jsou doporučují se při nadváze, revmatismu, snižují teplotu a urychlují hojiní ran. Působí sedativně.
JABLKO
- má vysoké množství vitamínů a minerálů, uklidňuje nervy, má protizánětlivé a krvetvorné účinky, léčí průjem, poruchy trávení, chudokrevnost, bolesti hlaby, sklerózu, závratě, žaludeční a dvanácterníkové vředy, chřipku a nachlazení a čistí zuby. Kašička a šťáva se používá na popáleniny, omrzliny, trhlinky v ústech a na prsních bradavkách a ke zvlhčení a regeneraci pleti. Obsahují 85% vody, 1,3 % celulózy, vit. K, třísloviny, různé minerální látky, sacharidy. Nejvíce vit. C obsahují zelená jablka.
Člověk by měl sníst za rok min. 32 kg jablek.
JAHODY
- obsahují mnoho vitamínů a minerálů, doporučují se při srdečních nemocích, vysokém krevním tlaku, žaludečních vředech a chudokrevnosti. Dále se používá odvar nebo kaše při ošetřování pleti, na hemeroidy, zápach z úst, ekzémy a hnisající rány. Obsahují velké množství vody (i 85%), proto se lehce kazí. Jsou bohaté na proteiny a kyseliny - kyselina jablečná, kyselina vinná, kyselina citrónová, kyselina nikotinová. Dále obsahují Na, Ca, P. Vit. B2 a K. Jahody by se měly sklízet dopoledne.
KAKAO
- obsahuje povzbuzující látky, používá se při oslbení orgynismu, vyčerpanosti a k posílení nemocných dětí.
KÁVA
- se doporučuje při horečce, bolesti hlavy a únavě. Na odřeniny a rány sypeme mletou prženou kávu. Nevhodná při nervových poruchách, žaludečních vředech a srdečních nemocech.
KIWI
- obsahuje veliké množství vitamínu C, doporučuje se při nadměrném krvácení a tuberkulóze, ošetřuje zkažený chrup.
KMÍN
- má projímavé a uklidňující účinky, upravuje trávení, klidní křeče žaludku a střev a u kojících žen zvyšuje tvorbu mléka.
KŘEN
- je vhodný při chudokrevnosti, nechutenství, ledvinových kamenech, vodnatelnosti, poruchách menstruačního cyklu, používá se při bolesti páteře, hlavy, revmatismu, hnisajících ranách, ušních zánětech, angíně, zesvětluje pihy a pigmentové skvrny.
MÁK
- Má léčebné a tišící účinky. Maková semena obsahují 40-60% rostlinných tukůkvalitní bílkoviny a dostatek vápníku. Makový olej tuhne již při 18°C.
MALINY
- jsou snadno stravitelné, vhodné i při cukrovce, snižují horečku, průjmy, hemeroidy, arteriosklerózu, akné, astma, kožní vyrážky.
MANDLE
- snižují horečku, hojí rozpraskanou pokožku, odřeniny, a chraptění.
MELOUN
- je velmi močopudný, odbourává z těla cholesterol, a působí protiskleroticky. Obsahuje vitamíny C, B, PP a karoten. Doporučuje se při onemocnění ledvin, jater, chudokrevnosti, hemeroidech, zácpě, horečce, zimnici, a při akné a na pigmentové skvrny. Předávkování může vyvolat průjem nebo bolení břicha. Vodní meloun je vhodný i pro diabetiky.
MERUŇKA
- reguluje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu, pomáhá při nespavosti, avitaminóze, kašli a zánětu horních cest dýchacích, zpomaluje proces stárnutí a prodlužuje život. Čistí pleť a ošetřuje sluneční spáleniny. Meruňky obsahují též hodně železa a tak jsou vhodné při krevních potížích,sušené ovoce se doporučuje při cukrovce.
MRKEV
- obsahuje velké množství vitamínu A, posilije organismus, šťáva zředěná 1:1 je vhodná i pro miminka, zklidňuje u nich průjem, vhodná při chudokrevnosti, hemeroidech, infarktu, poruchách zraku, léčí neplodnost a obklady jsou vhodné při popáleninách, aftech, omrzlinách a popraskané kůži. Obsahuje mj.: vit. PP, vit. B1-B6, cukry, bílkoviny.
OKURKA
- je močopudná, žlučopudná a pročisťující, použítí při zácpě, vodnatelnosti, onemocnění jater, žloutence, čistí pleť, akné, pihy a pigmentové skvrny. Je poměrně chudá na kalorie, cukry a i minerální látky. Obsahuje vysoké množství vody.
OLIVY
- účinnější jsou černé, použití při zácpě, onbemocnění ledvin, cukrovce, prodlužují život.
OŘECHY VLAŠSKÉ
- mají vysoký obsah vitamínů, minerálních látek a kalorií. Jsou vhodné při průjmech, střefvních parazitech, onemocněních žaludku a dvanácterníku, cukrovce, krvácení, arterioskleróze, poruchách trávení a nechutenství, snižují obsah cukru v krvi, čistí krev, zvyšují její srážlivost, jako obklady na rány, vyrážky, při vypadávání vlasů, ale i k barvení (oživení barvy) vlasů.
OSTRUŽINA
- má antibakteriální účinky, používá se při průjmu, i zácpě, nespavosti, zánětech žaludku, nachlazení a vyčerpání. Jako obklad se používá při onemocněních kůže.
PAPRIKA
- je obrovským zásobníkem vitamínu C. Vitamín C (kyselina askorbová) je za normálních podmínek nestálá látka citlivá na vzdušný kyslík, teplo a styk s železem. V paprice je však vitamín C chráněn specifickými látkami. Mj. obsahuje: B1, B2, E, 15% tuků, A-karoten. Je poměrně kaloricky sytá.
PAŽITKA
- obsahuje vitamíny C, B1, B2, karoten.
PETRŽEL
- je velmi silným lékem, je močopudná a používá se při léčbě močových kamenů, nechutenství, revmatismu, střevních parazitech, průjmu, onemocněních jater, infekčních nemocích jako je spála, plané neštovice a spalničky, při poruchách menstruace , poštípání hmyzem, vyrážkách a osvěžení pleti. Pozor v těhotenství může ve větším množství vyvolat potrat. Petržel obsahuje: Ca, P, K, Mg, Mn, kyselina askorbovou (vit. C), provitamín A.
PISTÁCIE (PISTÁCIOVÉ OŘECHY)
- povzbuzují celý organismus, tvorbu krve a pomáhají při otavě jedovatými rostlinami. Další účinky pistácií zde.
POMERANČ
- má vysoký obsah vitamínů, vlákviny a organických kyselin. Použítí při zvýšených teplotách, avitaminóze, zácpě, silné menstruaci, k vyčištění infekčních ran a zvyšuje obranischopnost organismu. Není vhodný při onemocnění žaludkun a dvanácterníku.
PŠENIČNÉ KLÍČKY
- obsahují vit. E (tokoferol), který povzbuzuje vitalitu, podporuje činnost srdce a krevní oběh. Dále tento vitamín odstraňuje noční křeče v lýtkách, zlepšuje plodnost. Dále klíčky obsahují bílkovinu, která významně napomáhá k obnově tkání. Svým obsahem železa chrání organismus před chudokrevností. Obsahuje skupinu vitamínů B - ty napomáhají udržovat organismus v dobrém stavu, především nervový systém. Klíčky obsahují také velké množství hořčíku, křemíku, vápníku. Tyto stopové prvky chrání organismus před osteoporózou, tedy řídnutím kostí. Dalším zastoupeným prvkem je draslík, který utužuje svaly a je důležitý pro správnou funkci srdce. Na závěr zmiňme ještě vlákninu, která chrání nejen před zácpou, ale i jinými civilizačními chorobami a zažívacími komplikacemi. Vláknina také snižuje hladinu cholesterolu.
RAJČE
- obsahuje hodně vitamínů a minerálů a má antibakteriální účinky. Použití při nemocích srdce, poruchách trávení a látkové výměny, avitaminóze, poštípání hmyzem a hnisajících vyrážkách a ranách.
RYBÍZ
- podobně jako jahody a paprika jsou obrovským zásobníkem vitamínu C. Dále obsahuje vit. K, sacharidy, tuky, třísloviny. Ničí nežádoucí bakterie.
ŘEDKVIČKY
bílé i červené - pomáhají při kašli, nechutenství, žlučových kamenech, k posílení menstruace a povzbuzují tvorbu mléka.
SALÁT
- má vysoký obsah minerálů a vitamínů, má zklidňující a hypnotické účinky a tlumí bolest. Použití při cukrovce, bolestivé menstruaci, nadměrné sexuální dráždiovosti, obezitě, nespavosti, onemocnění jater a žaludku, posílení tvorby mléka a k čištění pleti.
SOJA
- obsahuje vysoké množství vitamínů, minerálů, tuků a bílkovin, snižuje cholesterol, dobře působí na kosti a svaly, proti kornatění cév a urychluje rekonvalescenci.
ŠPENÁT
- léčí zácpu, leukémii, tuberkulózu, záněty žaludku a střev, a bolesti zubů. Obsahuje kyselinu šťavelovou - (z tohoto důvodu je nevhodný pro pacienty s nemocemi ledvin, nebo pro osoby, které jsou po transplantaci ledviny). Při častějším konzumu může vést k tvorbě ledvinných kaménků. Obsahuje: bílkoviny, dusičnany, vit. C, K, A-karoten. Na záhonku je velice citlivý na nízkou teplotu (pod 0°C) a na nízkou vlhkost (pod 95%).
ZÁZVOR
- použití při nechutenství, nevolnosti, zvracení, k posílení paměti.
ZELÍ
- má vysoký obsah vitamínů a minerálů, antibakteriální účinek. Používá se k posílení organismu, při chraptění a ztrátě hlasu, zácpě, cukrovce, obezitě, arterioskleróze, hemeroidech, onemocnění jater a plic, při kožních vyrážkách, popáleninách, poštípání hmyzem, zánětech kloubů, vysokém krevním tlaku.