
___
PROFESIONÁLNÍ TIPY A RADY KE GRILOVÁNÍ
-
Potraviny na grilování mějte vždy do poslední možné chvíle v lednici či chladničce, nikdy nenechávejte marinovat maso při běžné pokojové teplotě.
-
Nepoužívejte nikdy stejný talíř pro syrové a hotové maso.
-
Vždy pečte maso při dostatečně vysoké teplotě, aby se propeklo i uvnitř.
-
Ve chvfli, kdy se dřevěné uhlí pokryje tenkou vrstvičkou bílého popílku, má ideální grilovací teplotu.
-
Lepší je grilovat menší a tenčí kousky masa, které se snadněji a rychleji propečou. Maso předem naložte do marinády, bude křehčí a chutnější.
-
Maso se nebude přichytávat, pokud rošt dobře namastíte. Kuchyňskou papírovou utěrku složte na čtvrtiny a nechte řádně nasáknout olejem. Nesnažte se předčasně maso oddělovat od roštu, až se maso "správně zatáhne", půjde samo snadno oddělat.
-
Pokaždém upečeném chodu rošt utěrkou utřete.
-
Nenapichujte vidličkou maso při obracení. Všechna štáva se tak vylije na dřevěné uhlí, to začne čoudit a maso bude vysušené. Používejte výhradně dřevěné kleště.
-
Steaky, bifteky, ale i ostatní maso otáčejte nejlépe pouze jednou, nebude tolik vysušené, bude šťavnatější a velmi dobře propečené i uvnitř.
-
Během grilování zónujte. Co je to zónování? Vpravo bude uhlí rozpálené na maximální žár, uprostřed by měla být asi patnáct centimetrů široká plocha s uhlfky pokrytými tenkou vrstvou popilku a vlevo uhlí ještě nezapálené. Při takovémto rozdělení budete mít jednu zónu na prudké opečení (vpravo), jednu na dopečení a změknutí masa (uprostřed) a jednu teplou zónu, kde můžete připravovat "choulostivé" pokrmy, jako je například ovoce (vlevo).
-
Profesionální kuchaři zásadně používají jen hrubou sůl a čerstvě namletý nebo natlučený pepř. Oproti jemné soli se hrubá sůl na pokrmech netaví a tolik je nevysušuje. Tlučený pepř je výrazně aromatičtější než mletý ze sáčku.
-
Steaky budou chutnat mnohem lépe, pokud na ně po ugrilování položíte plátek ochuceného másla a necháte ještě pár minut odpočinout přikryté poklopem nebo miskou.