___
___
Rýže bílá
Je charakteristická tím, že jsou z ní odstraněny všechny obaly. V obchodě seženete rýži dlouhozrnnou, střednězrnnou a kulatozrnnou.
Rýže parboiled
Tato loupaná rýže je upravena speciální technologií. Prvním technologickým krokem k dosažení tohoto druhu rýže je to, že se vakuuje. Poté následuje namočení do horké vody a pak opracování horkou vodou pod tlakem. Tím je dosaženo toho, že zrna na povrchu ztvrdnou a dojde ke zpevnění obilky. Rýže se díky tomu po uvaření nelepí.
Rýže jasmínová
Ucítíte ji na dálku. Má totiž jemnou květinnou vůni. Může vám připomínat rýži basmati, ale na rozdíl od ní se po uvaření lepí. Proto ji spíš použijte do nákypů nebo k různým druhům masa.
Rýže patna
Poznáte ji podle štíhlých dlouhých zrnek. Technologicky bývá upravována jako rýže parboiled. Po uvaření je sypká a suchá.
Rýže basmati
Určitě jste se s ní setkaly. Patří mezi nejoblíbenější druhy rýže. V hindštině slovo basmati znamená královna vůní. Často ji někteří rovnou označují za královnu rýží. Tento přídomek vznikl díky její jedinečné vůni a chuti připomínající oříšky. Basmati je nejrozšířenějším druhem rýže na indickém subkontinentu. Bílou barvu získává odstraněním vnější slupky a leštěním. Je snadno a rychle stravitelná a přirozeně bezlepková.
Rýže natural
Ze svého jídelníčku byste ji rozhodně neměly vynechat. Obsahuje mnoho důležitých látek, především vícenásobné nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, minerální látky a vitaminy, také vitamin B. Je velmi bohatá na kalium, které reguluje v těle obsah vody. Tuhle rýži můžete udělat jako rizoto, zahustit s ní polévku a nebo ji připravit nasladko například s ovocem, zkrátka uvařit tzv. rýžový nákyp.
Rýže Arborio
Kulatozrnná, perličkovitá rýže, která po uvaření vytváří krémovitou hmotu. Je to tím, že velmi hojně vstřebává vodu. Z této rýže připravují Italové svá pověstná rizota. Tato rýže se pěstuje především v Itálii. Na její uvaření budete potřebovat 18 minut a rýže bude napovrch jemná a uprostřed pevná - al dente.
Rýže divoká - planá
Planá rýže, to jsou ve skutečnosti semena severoamerické vodní trávy. Její zrna jsou dlouhá a tmavá. Obsahuje vysoké množství vitamínu B a používá se do salátů ve směsi s basmati.
Bhútánská rudá rýže
Starověká krátkozrnná rýže pěstovaná ve vysoké nadmořské výšce v himalájském pohoří na území Bhútánu. Rýžová pole jsou zde zavlažována tisíc let starým viaduktem, který přepravuje kvalitní vodu bohatou na stopové prvky. Tato rýže má příjemnou ořechovou vůni, jemnou texturu a červenohnědou barvu.