Vysoké tuky v krvi - léčba, dieta ke snížení tuků (cholesterolu, triacylglycerolů)
Jídlo, strava
Vysoké tuky v krvi - léčba, dieta ke snížení tuků (cholesterolu, triacylglycerolů)
MUDr. Zbyněk Mlčoch
Zobrazení: 73356
Ve své praxi se extrémně často setkávám s tím, že mají pacienti vysoké hladiny tuku v krvi a to především LDL cholesterol a triacylglyceroly. Často se mě ptávají, co mají dělat k tomu, aby se stav upravil. Genetické vlivy bohužel ovlivnit nelze, ale stravou je možné alespoň částečně hladinu krevních tuků snížit. V tomto článku se zaměřím právě na životosprávu a stravu, která by měla vést ke snížení hladiny tuků v krvi.
vysoký cholesterol vysoké trigliceridy
Doporučené potraviny ke snížení tuků v krvi
Veškerá čerstvá i mražená zelenina, velmi vhodné jsou luštěniny: fazole, čočka, hrách, kukuřice, brambory vařené nebo pečené ve slupce, veškeré čerstvé nebo sušené ovoce, konzervované ovoce bez cukru.
Netučné podmáslí, acidofilní mléko, kefír, biokys, netučný tvaroh, sýry s velmi nízkým obsahem tuku (do 20 % tuku v sušině), jogurt s nízkým obsahem tuku (do 1,5 %), vaječný bílek.
Kterým potravinám se vyhýbat, abych neměl vysoké tuky v krvi?
Pěstované brambory nebo smažené bramborové hranolky, chipsy, zelenina smažená na nevhodných tucích a olejích neznámého složení.
Solené zeleninové konzervy, kandované ovoce.
Tučné pečivo, loupáčky, briošky, smažené koblihy.
Smetanové zmrzliny, pudinky, dezerty a omáčky s použitím másla nebo smetany.
Máslo, sádlo, lůj, vypečený tuk, palmový olej, kokosový olej, ztužené margaríny, hydrogenované tuky. Proč nejíst potraviny obsahující palmový olej a jaký má vliv má výroba palmového oleje na životní prostředí se dozvíte naWWW.PALMAC.CZ
Jikry a mlíčí, ryby smažené v nevhodném oleji nebo tuku.
Kachna, husa, tučné vepřové, vnitřnosti, viditelný tuk na mase a uzeninách, párky, salámy, mletá masa, paštiky, kůže z drůbeže.
Tučné polévky, polévky zahušťované jíškou nebo smetanou.
Plnotučné mléko, sušené a kondenzované mléko, smetana, šlehačka, smetanové jogurty, sýry s vyšším obsahem tuku (nad 40 % tuku v sušině.