Dobré dopoledne, dnes je úterý 16.4.2024, svátek slaví Irena, zítra Rudolf.

Zlepšení zraku pomocí mrkve, špenátu, co ohrožuje vidění a zrak

ochrana_zlepseni_zkvalitneni_zraku_mrkev_spenat_a_oci_zrak.jpgProblémy se zrakem trpí stále více lidí. Co byste měli jíst, abyste se jim vyhnuli nebo alespoň snížili jejich riziko. Stránka obsahuje pojednání o mrkvi a špenátu a jejich vlivu na naše oči. Je vám vám více než pětapadesát let, jste žena, kouříte nebo se vystavujete nadměrně UV záření? Potom naplňujete některé z rizikových faktorů onemocnění  "věkem podmíněná makulární degenerace".
___

Anebo jinak: Máte pocit, že nevidíte některé barvy tak sytě jako na druhém oku? Občas vidíte jako skrz rozlité mléko? Jste citliví na silnější světlo? Může jít například o šedý zákal, tedy o onemocnění, které postihuje asi 50% lidí starších šedesáti let.

Kvalitu zraku přitom máme šanci ovlivnit. Jak? Správnou stravou ochraňující oči.

 

Mrkev a šedý zákal, katarakta

Vědecký výzkum National Eye Institutu potvrdil, že existují živiny, které pomáhají chránit oči. Jako prevence makulární degenerace působí ty potraviny, které obsahují velké množství antioxidantů. Hovoříme především o beta karotenu, vitaminu C, vitaminu E, dále pak jde o lutein a zeaxanthin. Prospěšný je  také zinek a omega 3 nenasycené mastné kyseliny.

Klasickou potravinu prospěšnou pro váš zrak představuje mrkev, která obsahuje velké množství betakarotenu.  Jde o antioxidant, který pomáhá snižovat riziko šedého zákalu a makulární degenerace.

Mezi další zeleninu poskytující důležité živiny našim očím patří brokolice, paprika a růžičková kapusta. Cenné jsou zejména kvůli vitamínu C, který obsahují.


Špenát a jeho vliv na zrak

Za blahodárné účinky špenátu vděčíme čtyřem jeho složkám: vitaminu C, beta karotenu, velkému množství luteinu a zeaxanthinu. Poslední dva jmenované karotenoidy se nacházejí ve vysokých koncentracích ve žluté skvrně zdravého oka. Živiny zde působí v podstatě jako "opalovací krém na oči" nebo vnitřní brýle, protože  absorbují 40-90 % modrého světla, které je obsažené ve slunečním záření. Právě modrá část světelného spektra je pro buňky sítnice zvlášť nebezpečná a může je poškodit.

Studie prokázaly, že konzumace špenátu a vůbec potravin bohatých na lutein a zeaxanthin pomáhá zvyšovat hustotu pigmentu ve žluté skvrně. Tím se samozřejmě snižuje i riziko makulární degenerace.
 
 

Sladké brambory

Pro zvýšení přísunu beta karotenu se také doporučuje jíst sladké brambory. Mnohým Čechům dosud cizí plodina v sobě skrývá rovněž vitamin C nebo vitamin B6.

 
 

Rybí tuk a omega 3 nenasycené mastné kyseliny

Ryby jsou tipem, jak ochránit zrak. Hovoříme zvláště o rybím tuku, který je zdrojem omega 3 nenasycených mastných kyselin. Ty působí pozitivně nejen na činnost srdce, růst kostí a správný vývoj mozku, ale i na zrak.

Server Msnbc.com upozorňuje na to, že pravidelný přísun potravin obsahujících omega 3 nenasycené mastné kyseliny složku pomáhá chránit tenké krevní cévky v očích. Sardinky a lososa bychom proto měli mít na svém stole minimálně jednou za týden.

 

Krůta a krůtí maso

Dalším přirozeným zdrojem tohoto prvku je krůta. Ta navíc obsahuje vitamin B3 (niacin), který pomáhá zvláště při ochraně proti šedému zákalu. A co víc, krůta je skvělou náhradou za tučné hovězí maso. Pokud si vyrábíte doma sendviče a saláty, je krůtí maso tím nejlepším, které můžete použít.

 

Pštrosí maso

Poněkud neobvyklým zdrojem bílkovin, železa a zinku, který také přispívá ke zdravým očím, je pštrosí maso. Ačkoli není příliš známé, představuje velmi chutnou a zdravou variantu bílého či červeného masa.

Zinek totiž pomáhá k lepšímu fungování enzymů zodpovědných za zdraví očí. Konzumace potravin bohatých na zinek se tedy jeví jako první a logický krok. Přílišný přísun zinku ale může očím také škodit. Vzorky očních tkání u některých nemocných makulární degenerací vykazovaly jeho velké množství. Příznivý vliv zinku se totiž objevil tam, kde byly mimo něj konzumovány ještě další antioxidanty.