Dobré dopoledne, dnes je pátek 19.4.2024, svátek slaví Rostislav, zítra Marcela.

Jak správně grilovat - tipy, rady, návod a zkušenosti

 

jak-spravne-grilovat-tipy-rady-navod-a-zkusenosti

jak-spravne-grilovat-tipy-rady-navod-a-zkusenosti
Nedokážete si představit prázdniny bez grilování? Zkoušíte grilovat poprvé? Ještě než gril roztopíte, přečtěte si naše rady. Určitě se budou hodit. Věnujeme se uchování potravin, tloušťce grilovaného jídla, jak poznat kdy je uhlí správně horké. Poskytuje také tipy jak si grilování usnadnit a přitom mít jídlo zdravější.  

___

___

Správné grilování

  • Potraviny na grilování mějte vždy do poslední možné chvíle v lednici či chladničce, nikdy nenechávejte marinovat maso při běžné pokojové teplotě.
  • Nepoužívejte nikdy stejný talíř pro syrové a hotové maso. Vždy pečte maso při dostatečně vysoké teplotě, aby se propeklo i uvnitř.
  • Ve chvíli, kdy se dřevěné uhlí pokryje tenkou vrstvičkou bilého popílku, má ideální grilovací teplotu.
  • Lepší je grilovat menší a tenčí kousky masa, které se snadněji a rychleji propečou. Maso předem naložte do marinády, bude křehčí a chutnější.
  • Maso se nebude při chytávat, pokud rošt dobře namastíte. Kuchyňskou papírovou utěrku složte na čtvrtiny a nechte řádně nasáknout olejem. Po každém upečeném chodu rošt utěrkou utřete.
  • Nenapichujte vidličkou maso při obracení. Všechna štáva se tak vylije na dřevěné uhlí, to začne čoudit a maso bude vysušené. Používejte výhradně dřevěné kleště.
  • Steaky, bifteky, ale i ostatní maso otáčejte nejlépe pouze jednou, nebude tolik vysušené, bude šťavnatější a velmi dobře propečené i uvnitř.
  • Během grilování zónujte. Co to znamená? Vpravo bude uhlí rozpálené na maximální žár, uprostřed by měla být asi patnáct centimetrů široká plocha s uhlfky pokrytými tenkou vrstvou popilku a vlevo uhlí ještě nezapálené. Při takovémto rozdělení budete mít jednu zónu na prudké opečení (vpravo), jednu na dopečení a změknutí masa (uprostřed) a jednu teplou zónu, kde můžete připravovat "choulostivé" pokrmy, jako je například ovoce (vlevo).
  • Profesionální kuchaři zásadně používají jen hrubou sůl a čerstvě namletý nebo natlučený pepř. Oproti jemné soli se hrubá sůl na pokrmech netaví a tolik je nevysušuje. Tlučený pepř je výrazně aromatičtější než mletý ze sáčku.
  • Steaky budou chutnat mnohem lépe, pokud na ně po ugrilování položíte plátek ochuceného másla a necháte ještě pár minut odpočinout přikryté poklopem nebo miskou.