Dobré dopoledne, dnes je pátek 19.4.2024, svátek slaví Rostislav, zítra Marcela.

Jarní detoxikace pomocí řepy, řeřichy, kurkumy, čekanky, artyčoků a švestek

jarni-detoxikace-pomoci-repy-rerichy-kurkumy-cekanky-artycoku-a-svestek

jarni-detoxikace-pomoci-repy-rerichy-kurkumy-cekanky-artycoku-a-svestek
Nechce se vám do složité očistné kúry, přesto byste pro sebe chtěli něco udělat? Zařaďte do jídelníčku následující potraviny - prospějí vašemu zdraví, posílí imunitu a dodají vám energii: artyčoky, řeřicha, čekanka, fazole mungo, švestky, kurkuma, červená řepa a čistá voda.

___

___

Artyčoky

Přírodní medicína artyčoky miluje. Spektrum jejich účinků je ohromné. Artyčoky dokážou zlepšovat kožní problémy a ekzémy, tiší alergie, podporují produkci trávicích hormonů ve slinivce a snižují hladinu krevního cukru i špatného cholesterolu. Detoxikačně působí nejsilněji na játra, podporují tvorbu žluči a chrání tělo před působením ledvinových toxinů. Poměrně složitě se ale pěstují, takže je asi snazší (i když ne ideální) koupit si artyčok v podobě tablet v lékárně.
VÍTE, ŽE ...
... staří Římané věřili, že po artyčocích narostou holohlavým vlasy a když je budou jíst nastávající matky, narodí se jim jistě syn?

 

Řeřicha

Určitě si její rostlinky nezapomeňte přidat k těžkému obědu, podporují totiž trávení a povzbuzují činnost žlučníku a jater. Řeřicha obsahuje velké množství vitaminů C, B1 a beta karotenu. Všechny tyto látky nejen posilují imunitu, ale působí také proti volným radikálům a preventivně proti rakovině. Jako detoxikační potravina čistí zejména ledviny a močové cesty. Říká se, že čistí krev.

VÍŽE, ŽE ...

... řeřicha je nejen zdravá, ale také dobře chutná? Její pěstování navíc lehce zvládnete. Semínka dejte na vlhkou vatu na talíř a rostlinky sklidíte už za týden. Můžete ji pěstovat i na lehčím substrátu, ale hlavně ji dobře zalévejte.

 

Čekankový puk

Nebojte se zvláštního názvu zeleniny. Čekanka patří mezi nejsilnější antioxidantya koupíte ji například v supermarketech v podobě takzvaných čekankových puků. Listy neobsahují tolik vitaminů, zato spoustu jiných látek, které čistí tělo, chrání cévy a snižují cholesterol v krvi tím, že už ve střevech brání vstřebávánínebezpečnýchtuků. Aktivní molekuly v čekance na sebe už ve střevech vážou těžké kovy (rtuť, kadmium, olovo), a tím ulevují organismu. 

VÍTE, ŽE ...

... do salátů se používají jen nezelené listy? Jsou jemně nahořklé, zelené už hořké. Puky rozdělte na lístky a plňte je různými jogurtovými dipy.

 

Švestky

Blahodárně působí na metabolismus a některé sloučeniny v nich obsažené ničí rakovinotvorné buňky. Rostlinný flavonoid rutin ve švestkách navíc neztrácí
svou kvalitu ani po tepelném zpracování, v zavařených švestkách nebo povydlech tedy působí stejně účinně - mimo jiné zpevňuje cévy. Látky v nich obsažené mají schopnost zachycovat a likvidovat volné radikály.
VÍŽE, ŽE ...
... stejně jako čerstvé plody je zdravé konzumovat sušené švestky? Podle odborníků vám jejich pravidelná konzumace zlepší paměť i náladu a pročistí střeva.

 

Kurkuma

Někteří odborníci ji řadí mezi super potraviny. Kurkuma je indické koření, které kromě mnoha ozdravných účinků působí blahodárně na zdraví a lesk pokožky a má intenzivní protizánětlivý vliv. Můžete ji koupit i v podobě kapslí. Kurkuma má komplexní silně antioxidační účinky a stále častěji se objevují studii, že působí proti rakovině .

VÍTE, ŽE ...

... se spekuluje o tom, že žluté barvivo kurkumin brání ukládání tuků, a tak může preventivně působit proti obezitě?

 

Červená řepa

Vláknina, vitaminy, stopové prvky, organické kyseliny ... Červená řepa je malý a velmi levný zázrak pro zdraví, mimo jiné perfektně odkyseluje tělo. Velmi prospěšná je i šťáva z červené řepy. Působí silně antioxidačně, bojuje s viry, bakteriemi a mykózami.

VÍTE, ŽE ...
... řepa obsahuje takzvaný minerál kásy - křemík? Ten podporuje pružnou a zdravou pokožku, nehty a vlasy. Navíc křemík v kombinaci s kyselinou listovou v červené řepě tvoří skvělou antiagingovou kombinaci.

 

Fazole mungo

Můžete je konzumovat na různé způsoby, buď jako klíčky, nebo jako fazole. Obě varinaty koupíte v supermarketu. Klíčky obecně jsou zdraví velmi prospěšné. Vařené fazolky snadno strávíte. Fazole obsahují vitaminy řady B, vitamin E, kyselinu listovou, bílkoviny, železo a spoustu stopových prvků. Fazole mungo "vychytávají" z trávicího traktu toxiny. 

VÍTE, ŽE ...

... naklíčené fazolky mungo mají skvělou chuť? M"žete si je přidat čerstvé do salátů nebo rozmixovat do lahodných smoothies s různými druhy listové zeleniny.

 

Čistá voda

Bez dvou až tří litrů čisté vody denně (bez alkoholu, kávy a limonád) nemá žádná očista těla smysl. Voda podporuje veškeré metabolické pochody, očišťuje, odplavuje, dává tělu prostor pro práci s látkami, jichž se chcete zbavit.