Jste unavení, bolí vás klouby, pálí žáha nebo máte alergie? Pravděpodobně máte překyselený organismus. Naše tělo by se prý mohlo dožít až 130 let. Špatným stylem života si však věk výrazně zkracujeme. Pokud má správně fungovat, musí být vnitřní prostředí mírně zásadité. Většinou je tomu naopak. Je převážně kyselé. Může za to špatná strava, nezdravý životní styl i prostředí.
___
___
Jak poznáme kyselost.
Podle hodnoty pH, která se udává ve stupnici od 0 do 14. Neutrální pH má například čistá voda. Hodnoty nad 7 jsou zásadité, pod 7 jsou kyselé. V lékárnách jsou k dostání lakmusové papírky na kontrolu moči, které během chvilky ukážou, jak na tom jsme. Pokud si udržíme správnou rovnováhu pH, je menší šance, že onemocníme.
Vyžeňte jedy z těla
Náš organizmus musí udržet krev ve správném pH, a k tomu využívá všechny dostupné prostředky. To znamená, že čerpá zásoby z jiných orgánů, protože krev je na prvním místě. Jestliže tělo překyselujeme, odebírá z kostí, tkání a zubů vápník, z ostatních orgánů sodík, hořčík, minerály, vitaminy a stopové prvky. Postupně zásoby docházejí a tělo onemocní. Přitom stačí docela málo. Začněme jednoduše. Víc se smějme, chvalme sebe i ostatní, dělejme si často radost. Teprve když jsme v psychické pohodě, je i tělo připraveno na další léčbu a lépe využije vitaminy, minerály a léčiva.
Myslete na lidi v dobrém, přejte jim to nejlepší, občas si poseďte v klidu a tichu. Ano i to se počítá. A velmi!
Myslete pozitivně
Nejen jídlo, ale i emoce umí v těle vytvořit kyselost. Je to převážně: stres, nenávist, strach, zloba, dlouhodobá duševní zátěž, povrchní
dýchání a obecně negativní myšlenky.
Uzdravte se jídlem
Několikrát denně se snažte zpomalit, zastavit se a vnímat, jak dýcháte. Dýchejte zhluboka, zklidněte se, dodržujte pitný režim, a jestli jíte rádi uzeniny, změňte jídelníček. To je základní rada pro uzdravení. Z naší tabulky poznáte, které potraviny způsobují v těle kyselost a které naopak působí zásaditě, měli byste je jíst v poměru 1:4. Důležitý je také postup přípravy, nejvhodnější je konzumovat co nejvíce syrového jídla. Kvalitním jídelníčkem si můžete hodně pomoci.
Kyselotvorné potraviny
Maso a vejce, mléčné výrobky, luštěniny, bílá mouka, ořechy, cukr a umělá sladidla, alkohol a káva, černý čaj, léky
Zásadotvorné potraviny
Brambory, ovoce a zelenina, žitná mouka, sója, tofu, dýňová a slunečnicová semínka, bylinný a zelený čaj
Jste překyselení?
Zakyselený organismus je tou nejlepší půdou pro chronické potíže a různá onemocnění. V takovém případě hrozí: alergie, únava, osteoporóza, rakovina, infarkt, mrtvice, bolesti kloubů, artróza.
Levná rada
Potřebujeme-li rychle snížit kyselost v těle, jednorázově pomůže jedlá soda, zelený ječmen, voda s citronem, šťáva z brambor, rychle účinkuje meloun, jablka nebo papája.
Citron ANO
Nenechte se oklamat chutí. Kyselý citron působí zásadotvorně. Naopak bílkoviny mléčných výrobků v těle oxidují - jsou kyselinotvorné.