Dobrý podvečer, dnes je úterý 23.4.2024, svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří.

Sukralóza - kalorická hodnota, charakteristika, vlastnosti

zdravotnicke_sukralosa.jpg Byla objevena v roce 1976 a dále zdokonalena ve společnosti Tate&Lyle (Johnson and Johnson). Vyrábí se z cukru, který se přeměňuje na sukralózu syntetickým postupem. Je velmi sladká, připomíná chutí cukr, je asi 500 x sladší než cukr.

 

suchralóza

Charakteristika, vlastnosti

Je nekalorická, neškodí zubům a je vhodná i pro diabetiky. Je dobře rozpustná ve vodě a velmi stabilní. Chuťově je synergická s ostatními sladidly, nejlépe s cyklamátem. Je rozšířena v mimoevropských zemích včetně USA. ADI hodnota činí 15 mg na 1 kg lidské váhy. To odpovídá konzumaci asi 1 kg cukru denně, což vysoko převyšuje běžnou potřebu.

 

Využití sukralózy

  • stolní sladidla,
  • nealko nápoje,
  • pekařské produkty, 
  • směsi na pečení,
  • sladkosti,
  • mléčné výrobky,
  • žvýkačky,
  • omáčky,
  • konzervované (zavařované) ovoce ad.