Dobré dopoledne, dnes je sobota 23.11.2024, svátek slaví Klement, zítra Emílie.

Vitamín C - účinky na zdraví, kolik ho potřebujeme, potraviny bohaté na C vitamín

vitamin-c-ucinky-na-zdravi-kolik-ho-potrebujeme-potraviny-bohate-na-c-vitamin

vitamin-c-ucinky-na-zdravi-kolik-ho-potrebujeme-potraviny-bohate-na-c-vitamin
I když vitamin C není žádný kouzelný lék, evidentně pomáhá! A zdaleka ne jen při nachlazení! Předpokladem zdravého těla je dobrý imunitní systém. A k jeho mobilizaci jsou nepostradatelné zejména vitaminy. Háček je však v tom, že v zimě jich potraviny mají vinou skladování či dlouhé přepravy mnohem méně než v létě. Musíme tedy více jíst (to asi ne, že?) nebo si stravu mnohem lépe vybírat.

___

___

Obzvláště důležitý je dostatečný přísun vitaminu C. Kolik ho náš organismus potřebuje, abychom zůstali zdraví, lze těžko odhadnout. Doporučená denní dávka stanovená vyhláškou ministerstva zdravotnictví je 60 miligramů. Odborníci ale tvrdí, že potřeba céčka je velmi individuální a závisí na mnoha okolnostech. Více by ho měli dostávat například kuřáci, cukrovkáři, lidé holdující červenému masu, ale také chronicky nemocní. A abychom nezapomněli - více ho potřebujeme při stresu - a právě v dobách chladných měsíců roku.

 

Jaké jsou účinky vitamín C

Vitamin C umí téměř zázračně regenerovat tkáně i buňky, a zvyšovat tak odolnost organismu proti veškerým chorobám. Jak už jsme zmínili - pro imunitní systém je téměř životně důležitý zejména pro funkci bílých krvinek působících v našem organismu jako jakási policie stíhající nebezpečné mikroorganismy.
Na druhou stranu věříte-li, že vás céčko dokáže ochránit před nachlazením, mýlíte se. Tuhle pověru vědci před několika lety vyvrátili. výzkumy z roku 1995 prokázaly, že vitamin C takovým kouzelníkem není. Dokáže však zmírnit projevy nachlazení a zkrátit dobu jeho trvání.

Ovšem neubírejme céčku jeho důležitost. Jeho role nezačíná a nekončí pouze v rámci imunitního systému. Potřebují ho pro své fungování téměř všechny buňky lidského těla. Podílí se totiž na stavbě mezibuněčné hmoty. To znamená, že je nezbytný pro správnou stavbu kostí, cév, svalů, šlach, kůže a zubů. Stabilizuje cévy, urychluje hojení, zlepšuje příjem železa z potravy a umožňuje jeho využití. A aby toho nebylo málo, chrání mnoho biologicky účinných látek jako jsou vitaminy A, E, B1, B2, kyselina listová, pantotenová a biotin, před zhoubným působením kyslíku. Tedy působí jako antioxidant. Vitamin C, zvaný také kyselina askorbová, aktivuje látkovou výměnu.

Podílí se na odbourávání cholesterolu v játrech, čímž slouží i jako prevence proti ateroskleróze (ukládání cholesterolu a tuků do stěny cév s jejich následným kornatěním a ucpáváním). Lékaři také zjistili, že vitamin C je účinný v prevenci restenózy (opakované zúžení srdečních tepen po provedené angioplastice). Studie, kterou provedli vědci z Boston University School of Medicine, zase k dlouhému seznamu pozitivních účinků kyseliny askorbové přiřadila snižování vysokého krevního tlaku. Za tuto schopnost vděčí prý mechanismu ochrany oxidů dusíku, které dilatačně působí na cévní stěny.

 

Kurděje, skorbut

Skorbut neboli kurděje byly černou můrou všech posádek lodí plujících dlouhé týdny po světových oceánech a mořích. Toto onemocnění bylo popsáno už v roce 1550, ale až do 18. století zůstalo nejčastější příčinou smrti námořníků. Dnes už jsou kurděje díky znalosti účinků vitaminu C vzácné. Už 15 miligramů denně totiž stačí chorobě zamezit. Setkat se s nimi můžeme jen výjimečně u starých lidí či u narkomanů. Přesto však vyhráno nemáme. Nepostačující množství kyseliny askorbové se totiž na našem zdraví samozřejmě podepíše. Projevuje se častým nachlazením, citlivou sliznicí, náklonností ke křečovým žilám a hemoroidům, nadváhou, poruchami spánku a depresivní náladou. Objevit se může i šedý zákal nebo bronchiální astma. Pokud užíváme antibiotika, měli bychom k nim užívat i vitamin C. Stejně jako kortizonové preparáty či aspirin totiž narušují vstřebávání vitaminu C do těla. Vždy bychom se však o užívání potravinových doplňků měli poradit s lékařem či alespoň s lékárníkem.

 

Kolik potřebujeme vitamínu C

Vyhláška ministerstva zdravotnictví uvádí jako denní doporučenou dávku vitaminu C 60 mg. Jako fyziologicky optimální dávku ovšem lékaři uvádějí 200 mg denně. Potřeba kyselina askorbové stoupá při: o kouření, a to o 50 až 100 procent, o při chladu, stresu, operaci, infekci, úrazech, fyzické námaze a nádorech, o u žen a dívek užívajících hormonální antikoncepci asi o 100 procent, o v těhotenství asi o 30 a při kojení asi o 60 procent o při dlouhodobém užívání kyseliny acetylsalicylové (Aspirin, Acylpyrin, Anopyrin).

Krátkodobé zvýšení denní dávky na 500 mg je vhodné například při nachlazení, větší tělesné námaze či stresu.

 

Potraviny obsahující vitamín C

(Množství vitaminu - mg/100 g)

  • Šípky 747
  • Nať petržele 179
  • Rybíz černý 166
  • Paprika 150
  • Křen 120
  • Brokolice 114
  • Kapusta růžičková 96
  • Celer - nať 89
  • Kiwi 71
  • Kapusta 70
  • Květák 69
  • Petržel 67
  • Jahody 67
  • Kadeřávek 57
  • Pažitka 56
  • Zelí červené 51
  • Pomeranč 51
  • Citron 49
  • Rybíz bílý 44
  • Grapefruit 43
  • Jarní cibulka 43

Pozor: Množství vitaminu se mění v závislosti na skladování a kuchyňské úpravě. U vitaminu C může rozdíl činit až 56 procent.