Dobré odpoledne, dnes je středa 8.5.2024, svátek slaví Statní svátek, zítra Ctibor.

Sušení ovoce, zeleniny a hub - návod, postup, tipy, rady a zlepšováky

suseni-ovoce-zeleniny-a-hub-navod-postup-tipy-rady-a-zlepsovakySušit potraviny můžeme v troubě nebo i ve speciálních sušičkách. Samozřejmě naše babičky využívaly i půdy a sklepy. Například houby nebo bylinky se sušily v pěkné slunné dny i venku. Ovšem ne přímo na slunci. Různé rady k sušení venku, troubě, domácí sušice najdete na této stránce. 

___

___

Strava matky při kojení a informace o mateřském mléku jako zdroji živin a vitamínů pro kojence

 

strava-pri-kojeni-potraviny-vhodne-a-nevhodne-pri-kojeniK nejšťastnějším okamžikům v životě ženy patří chvíle, kdy poprvé vezme své dítě do náruče. Nyní tu leží bezmocné dítě, které potřebuje péči. Sama tuší, že novorozenec vyžaduje její přítomnost, stejně jako zvuk hlasu. Kontakt s dítětem je nutno pěstovat již od prvních dnů po narození, neboť posiluje vzájemnou důvěru. Pro zdárný vývoj dítěte je vazba mezi ním a matkou právě tak důležitá, jako je správná výživa.

___

___

Strava v těhotenství - které potraviny jsou a nejsou vhodné v těhotenství

strava-v-tehotenstvi-ktere-potraviny-jsou-a-nejsou-vhodne-v-tehotenstviDítě má jediný zdroj výživy – vás. Během těhotenství, více něž kdykoli jindy, je zapotřebí, aby vaše strava byla co nejpestřejší a nejvyváženější. Navyžaduje to žádné zvláštní plánování a jíst za dva teké nemusíte. Důležité je jíst pestrou, pokud možno syrovou stravu; výběr přinášíme níže. To vám zajistí přísun všech živin, které potřebujete.

___

___

Sýry v těhotenství - které jsou vhodné a které nevhodné?

 

syry-v-tehotenstvi-ktere-jsou-vhodne-a-ktere-nevhodneSmetanový sýr má skvělou chuť a přitom vysokou výživnou hodnotu. Obsahuje velké procento vápníku, jedné z nejdůležitější výživné látky pro nastávající maminky. Vápník hraje důležitou roli v těle člověka, v období těhotenství je pak přímo nepostradatelný. A další důležité složky? Vitamín A, C, železo, bílkoviny a nasycené tuky.

___

___

Jak vybrat kvalitní víno, - tipy, rady, návod, postup, zkušenosti vinaře a someliéra

jak-vybrat-kvalitni-vino-tipy-rady-navod-postup-zkusenosti-vinare-a-somelieraPřed několika lety se pití vína stalo módní záležitostí. Správně si vybrat chutné víno nebo jím umět obdarovat někoho druhého patří k dobrému společenskému tónu. Ať už víno pořizujete pro vlastní chuťový zážitek, nebo jako dárek, máme pro vás dvě podstatné rady zkušeného vinaře. Díky nim vyberete kvalitní i originální víno, které přesto nebude stát velké peníze.

___

___

pH potravin, tabulka - kyselinotvornost a zásadotvornost potravin

ph-potravin-tabulka-kyselinotvornost-a-zasadotvornost-potravinV posledních několika letech se lidé zamilovali do pojmu překyselení organismu. Stránka obsahuje potraviny, které překyselují organismus a také příznaky a projevy překyseleného organismu. 

___

___

Které potraviny nepatří do lednice - med, cibule, banány, rajčata, meloun, brambory, česnek, chleba

 

ktere-potraviny-nepatri-do-lednice-med-cibule-banany-rajcata-meloun-brambory-cesnek-chlebaKoupíte si banány či rajčata a doma je okamžitě strčíte do lednice. Jenže to je chyba. Těmto jedenácti potravinám ale chlad vůbec nesvědčí. Banány, rajčata, meloun či alkohol. To všechno dáváme naprosto běžně do lednice dáváme. Tomu se ale po dalším nákupu raději vyvarujte. Přečtěte si, co se s potravinami v chladničce děje.

___
___

Druhy paprik a jejich využití v gastronomii - trinidad, chili, kozí rohy, masitá, bílá, kapie, čokoládová

druhy-paprik-a-jejich-vyuziti-v-gastronomii-trinidad-chili-kozi-rohy-masita-bila-kapie-cokoladovaJsou sladoučké, šťavnaté ale dokáží i pěkně pálit. Pořádný guláš bez nich neuděláte a ve studené kuchyni jsou téměř nepostradatelné. Článek pojednává o těchto druzích paprik: Chilli Trinidad, kozí (beraní) rohy, silnostěnné masitá paprika, bílá paprika, kapie, zeleninová paprika, hnědofialová paprika.

___

___

Falšování, pančování potravin - džemy, džusy, kečup, pivo, uzeniny, med

falsovani-potravin-dzemy-dzusy-kecup-pivo-uzeniny-medTelecí párky s 1% telecího masa, doslazený med či jahodová marmeláda z jablek. Vážně víte, co kupujete? O tom, že některé potraviny v obchodech nejsou kvalitní, jsou plné náhražek nebo jsou dokonce prošlé, se v poslední době mluví hodně. Většina lidí se snaží ušetřit, proto nakupují co nejlevnější potraviny. Ty však mnohdy neobsahují, co by měly.

___

___

Recepty - řezy, saláty, buchty, závitky, sirupy, lívance, omáčky, cukroví

recepty-rezy-salaty-buchty-zavitky-sirupy-livance-omacky-cukroviHledáte na internetu různé recepty k vaření, pečení a smažení? Tak už nehledejte. Stránka vám nabízí řezy, saláty, buchty, závitky, knedlíky, řízky, sirup, lívance, špagety, nákypy, bábovky, palačinky, polévky, guláš, česnečku, omáčky, perníčky a mnoho dalšího. Stačí stáhnout soubor PDF, ve kterém jsou recepty na vaření uvedené.

___

___