Maso upravované při vysokých teplotách našemu zdraví neprospívá. Minnesotští lékaři použili data více než 60.000 lidí, kteří v různých dotaznících odpovídali, kolik jedí masa a jak je upravují. Výsledky velké studie hovoří jasně - čím více sníte masa upraveného smažením, pečením a grilováním při vysokých teplotách, tím více vás ohrožuje rakovina slinivky.
___
Vliv připáleného masa na rakovinu slinivky břišní
U největších milovníků tmavých steaků je toto riziko až o 70% vyšší než u těch, kteří maso s kůrčičkou nejedí skoro nikdy. Vědci nevědí, jaká cesta vede od připáleného masa k nádorům slinivky, rozhodně však doporučují snížit teplotu při smažení a grilování. Maso je také možné tepelně upravit ještě před grilováním, aby se délka opékání snížila. Stejně tak není vhodné vystavovat vysokým teplotám grilovací omáčky a nálevy, protože na mase vytvářejí připálené vrstvy.
Zdroj: časopis Rodina a zdraví, 05/2009