V našem životním prostředí se přirozeně vyskyt tisíce Jsou pro člověka užitečné a přinášejí mu prospěch - např. takové, které využ me pi'i výrobě zakysaných mléčných výrobků, chleba a pečiva, piva, vína a dalších potravin. Některé jsou natolik prospěšné pro život, že jsou označovány jako probiotické organizmy (vyskytují se např. v některých jogurtech).
______
Alimentární nákazy a infekce
Na podmínkách umožňujících vznik onemocnění se ale podílíme i my spotřebitelé. Přitom většině onemocnění lze zabránit, budeme-Ii znát způsoby, jak bakterie v potravinách zničit nebo jim nedovolit se rozmnožit. Zvlášť by měli takové způsoby a správné zacházení s potravinami znát ti z nás, kteří jsou nejvíce ohroženi.
Článek se věnuje infekcím bakterií Campylobacter, Escherichia, Listeria, Salmonella, Staphylococcus.
Bakterie | Hlavní zdroj | Čím se přenáší | Příznaky onemocnění |
Campylobarter jejuni |
Střevní trakt zvířat a ptáků, syrové mléko, odpadní vody |
Syrové mléko, málo tepelně opracovaná drůbež, maso |
Horečka, bolest hlavy a svalů, následuje bolení břicha, průjem, někdy krev ve stolici a zvracení. Příznaky se objeví po 2-5 dnech, mohou trvat až 7-10 dní |
Escherichia coli 0157 |
Střevní trakt některých savců, zejména dobytka |
Kontaminovaná voda, syrové mléko, syrové hovězí a mleté maso, nepasterovaná jablečná šťáva, syrová zelenina |
Průjem nebo průjem s krví, křeče v břiše, nevolnost, malátnost. Příznaky po 2-5 dnech, trvají asi týden; u malých dětí může dojít k selhání ledvin (tzv. syndrom HUS) |
Listeria monocytogenes | Střevní trakt zvířat a lidí, půda, syrové mléko, siláž |
Listová i mražená zelenina měkké zrající sýry, ' uzený losos, lahůdky, syrové maso |
Příznaky podobné chřipkovým, někdy také bolest břicha, pocit na zvracení, průjem; u komplikovaných případů postupně postižení nervového systému, meningitida nebo sepse, končí i úmrtím. U těhotných žen může dojít k potratu nebo infekci plodu. Příznaky po 3 dnech až několika týdnech po nákaze |
Salmonella | Střevní trakt zvířat a ptáků, kloaka, vejce |
Syrová a nedovařená vejce, drůbež, výrobky ze syrového mléka, ryby, bacilonosiči |
Bolení břicha (žaludku), průjem, zvracení, zimnice, horečka, bolest hlavy. Příznaky po 8 hodinách až 3 dnech, trvají několik dní. Bacilonosičství bezpříznakové |
Staphylococus aureus | Povrch kůže a sliznic, infikované a hnisající rány, záněty vemene |
Syrové mléko, nakažené osoby; onemocnění způsobuje toxin uvolněný z buněk |
Prudká nevolnost, křeče v břiše, zvracení a průjem. Příznaky se objeví již po 1-6 hodinách, vymizí během 2-3 dnů |
Kdo je nejvíce ohrožen alimentárními infekcemi?
Ta je snížena např. při rakovině a její léčbě, diabetu, AIDS, po transplantaci orgánů, při dlouhodobé léčbě kortikoidy. Vnímavost lidí je různá. Někteří i zdraví lidé onemocní po požití třeba jen malého množství škodlivých bakterií, jiní neonemocní ani po konzumaci velkého počtu těchto bakterií (po vysoké tzv. bakteriální náloži).
Jak se bakterie do potravin dostanou?
Prevence alimentárních infekcí a nákaz z potravin
Zemědělci, výrobci, distributoři a prodejci mají své úkoly a povinnosti, které mají zajistit, abychom na stůl dostali bezpečné potraviny. Protože se jim to nemusí vždy zcela stoprocentně podařit a protože i my spotřebitelé můžeme rizika nesprávným zacházením s potravinami zvýšit, podívejme se na osvědčené zásady a rady, které vycházejí z doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO). Jejich používáním v denní praxi můžeme rizika vyplývající z mikrobů v potravinách velmi účinně omezit.
1. Udržujte čistotu
Bakterie se mohou vyskytovat v kuchyni např. na krájecích prkénkách, pracovních plochách, nožích a dalších předmětech používaných k přípravě pokrmů a při kuchyňské práci. Zvláště různé houbičky, hadříky, utěrky mohou po delším používání obsahovat mnoho mikrobů. Manipulací s nimi nebo po použití toalety se bakterie dostávají na ruce, kterými by pak mohla být kontaminace šířena dále. Proto:
- před i po manipulaci sjídlem a po použití toalety si myjte ruce teplou vodou a mýdlem;
- omývejte krájecí podložky a všechno kuchyňské nádobí a náčiní použité k přípravě pokrmu horkou vodou s detergentem nebo mýdlem nebo v myčce na nádobí, podobně očistěte povrchy, které přišly do styku s připravovaným pokrmem;
- chraňte potraviny a kuchyňské prostory před hmyzem a hlodavci.
2. Oddělujte syrové potraviny od teplem upravených
Proto:
- oddělujte syrové potraviny živočišného původu od ostatních potravin, a to už při ukládání v nákupním vozíku;
- používejte jiné náčiní pro krájení a přípravu masa a jiné pro přípravu salátů či jídel, která budete konzumovat přímo;
- uchovávejte syrové potraviny v ledničce tak, aby nedocházelo ke kontaktu s uvařenými pokrmy. Zejména zabraňte odkapávání šťávy z masa a drůbeže na jiné potraviny;
- hrubé očištění kořenové zeleniny a brambor oddělte od čisté přípravy, např. salátů.
3. Pokrmy důkladně vařte
Proto:
- pokrmy ze všech druhů mas a vajíčka vařte nebo pečte dostatečně dlouhou dobu. Při prudkém a krátkém smažení nebo pečení nemusí být teplota uvnitř zejména větších kusů masa a drůbeže dostatečná nebo působí krátce, je proto správné použít např. vpichový teploměr; vajíčka "na rněkko" nebo jako "volská oka" nemusí být zcela bezpečná;
- dostatečně pečte maso - ujistěte se, že maso u kosti nebo vytékající šťáva nejsou krvavé;
- při mikrovlnném ohřívání pokrm míchejte, otáčejte, zakrývejte, aby se zabránilo udržení chladných míst;
- při ohřívání omáček, šťáv, polévek přiveďte pokrm k varu a nechte chvíli vařit.
4. Uchovávejte potraviny při nfzkých teplotách
Proto:
- v ledničce uchovávejte teplotu 5°C, lépe 4°C
- (z)měřte si teplotu ve vaší ledničce, běžných 8-10 °C není bezpečných - v takovém případě nastavte vyšší výkon;
- zchlaďte nebo do mrazáku uložte rychle se kazící a hotové pokrmy do 2 hodin od nákupu nebo přípravy; přitom ukládejte menší porce do plochých nádob, aby zchlazení nebo zamražení bylo rychlé;
- ledničku nepřeplňujte a potraviny v ní neskladujte příliš dlouho; u balených potravin nikdy déle, než je vyznačená doba jejich spotřeby nebo trvanlivosti, u otevřených balení i podstatně kratší dobu, čerstvé maso, drůbež a ryby nejvýše 1-2 dny;
- rozmrazujte potraviny v ledničce, nikdy nerozmrazujte potraviny při teplotě místnosti; při potřebě rychlého rozmrazení ponořte v obalu dobře uzavřenou potravinu do chladné vody; v mikrovlnné troubě rozmrazujte maso jen pro účely následného vaření;
- jednou rozmrazenou potravinu znovu nezamrazujte.
5. Používejte nezávadnou vodu a suroviny
Pokyny při podezření na onemocnění z potravin:
1. Zachovejte důkaz
2. Vyhledejte ošetření
3. Uvědomte orgán ochrany veřejného zdraví
Listerióza a těhotenství
Proč je Listerióza obzvlášť nebezpečná pro těhotné ženy a jejich nenarozené děti?
Hormonální změny během těhotenství mají vliv na imunitní systém těhotné tak, že to vede ke zvýšené vnímavosti vůči nákaze listeriemi. Zatímco běžná četnost výskytu tohoto onemocnění je odhadována na 2-10 případů na 1 milion obyvatel, pravděpodobnost onemocnění u těhotných žen se zvyšuje asi 20krát ve srovnání se zdravými dospělými osobami. Ve skutečnosti asi třetina všech listerióz se vyskytne u těhotných. Listerióza může být přenesena placentou na plod i tehdy, když těhotná žena ještě nemá příznaky onemocnění.
To pak může vést k předčasnému porodu, potratu, narození mrtvého plodu nebo k vážným zdravotním problémům i úmrtí infikovaného novorozence.
Přenos listeriózy při kojení
Taková možnost je jen teoretická a nikdy nebyla prokázána, tj. takový případ dosud nenastal.
Jak poznám, že jsem onemocněla Iisteriózou?
Protože příznaky tohoto onemocnění se objevují až po poměrně dlouhé době od nakažení kontaminovanou potravinou a jsou podobné příznakům při chřipce, nemusí člověk hned poznat, že takovou nemoc má.
Jak se projevuje listerióza:
- začnou náhlou horečka,
- zimnice,
- bolesti svalů,
- někdy se objeví také bolest břicha,
- nechutenství nebo pocit na zvracení,
- průjem.
Míra příznaků se může dosti lišit. Pokud se infekce rozšíří do nervového systému, příznaky se mohou rozšířit o bolest hlavy, ztuhlost šíje, zmatenost, ztrátu rovnováhy, případně křeče. V takových případech se jednoznačně doporučuje urychlená návštěva nebo přivolání lékaře, který může nechat provést vyšetření krve, mozkomíšního moku, plodové vody, výtěru z pochvy. Těmito kroky se původce listeriózy dobře prokáže nebo vyloučí.