Je něco, co by měl vědět člověk, který se rozhodne pro ordinační bělení zubů u svého zubaře? Děkuji. Karel
___
___
ODPOVĚĎ:
Je dobré každého předem upozornit na to, že první den po bělení jsou zuby velice citlivé - reagují na teplé, studené, sladké, kyselé. Není třeba se toho děsit. Zubní sklovina je protkaná tenoučkými mikroskopickými kanálky a působením bělicího činidla se tyto kanálky roztáhnou. Proto zuby tak citlivě reagují. Po 24 hodinách se kanálky opět zatáhnou a citlivost zmizí. Během těch 24 hodin je velice důležité, aby člověk nejedl a nepil nic, co barví - kávu, čaj, džusy, červené víno, jídla, ve kterých je kari koření, kečup ... Tím, že jsou kanálky v zubní sklovině rozšířené, může se tam natáhnout barvivo a efekt bělení by byl nulový. Každý reaguje jinak, někdo pociťuje už během bělení, že má zuby citlivé. V takovém případě je možné citlivost ještě v ordinaci odblokovat. Používám k tomu speciální zubní pasty, které citlivost po bělení zmírňují; aplikují se asi na pět minut. Doma je možné na zmírnění citlivosti použít zubní pastu například Sensodyne. Ve starších přípravcích k ordinačnímu bělení i v přípravcích k bělení domácímu je použit jako účinná látka karbamid peroxidu, tedy není to čistý peroxid, zatímco některé novější přípravky obsahují přímo peroxid, takže jsou účinnější. Není ale potřeba se bát. Je pravda, že když si polijete kůži peroxidem, vznikne popálenina, ale v organismu se tato látka přirozeně vyskytuje, takže vnitřně neublíží a zubní sklovině také ne. Nesmí samozřejmě delší dobu působit na dásně, proto bělení těmito látkami patří výhradně do rukou odborníka.