Syn měl průjmy, ze stolice se zjistilo, že je to campylobacter. Prý je to ze syrového kuřecího masa. Nechápu to, maso tepelně opracovávám. Jak se mohl nakazit? Andrea
______
ODPOVĚĎ:
Bakterie Campylobacter způsobuje skutečně průjmy, také zvýšenou teplotu, zvracení a bolesti břicha. Je to bakterie, která umírá při teplotě 50°C, takže tepelnou úpravou jste bakterie jistě zahubila.
K přenosu infekce došlo při další manipulaci – např. špinavé krájecí prkénko (maso a zelenina se mají krájet na různých prkénkách), špinavý nůž, kterým jste krájela zeleninovou oblohu, pečivo apod.
Campylobacter se také nachází ve vodě z mraženého kuřecího masa. Z výše uvedeného vyplývá, že způsobů, jakým mohlo dojít k infekci je mnoho.
Bakterie Campylobacter způsobuje skutečně průjmy, také zvýšenou teplotu, zvracení a bolesti břicha. Je to bakterie, která umírá při teplotě 50°C, takže tepelnou úpravou jste bakterie jistě zahubila.
K přenosu infekce došlo při další manipulaci – např. špinavé krájecí prkénko (maso a zelenina se mají krájet na různých prkénkách), špinavý nůž, kterým jste krájela zeleninovou oblohu, pečivo apod.
Campylobacter se také nachází ve vodě z mraženého kuřecího masa. Z výše uvedeného vyplývá, že způsobů, jakým mohlo dojít k infekci je mnoho.