Jak je to s různými éčky v potravinách. Škodí nebo ne? Děkuji, Magda
___
ODPOVĚĎ:
Není éčko jako éčko - ne každá látka označená písmenem E a číslem, tělu škodí. Pokud např. vidíte E300, jedná se o kyselinu askorbovou, což je prostý vitamín C. Neplatí to tak samozřejmě u všech látek. Pod označením E a číselným kódem se označují stabilizátory, zlepšovače chuti, barvy a konzervanty. Pokud bylo při výzkumech éčko označeno jako netoxické, smí se přidávat do potravin. To ale neznamená, že tělu nemůže ublížit. Jak se říká všeho moc škodí. Jestliže dostáváte nějakou chemickou látku denně, dlouhodobě a navíc interakčně v kombinaci s jinými éčky (většinou jich bývá v potravině více než jedno), může to skutečně způsobit zdravotní problémy. Chemikálie v malých, ale zato dlouhodobých dávkách mohou poškodit např. játra, ledviny a imunitní systém. U dětí či dospělých s porušenou střevní imunitou také mohou vést k těžším projevům imunitní choroby nebo i alergickým reakcím. To se může projevit kožními příznaky, astmatem, střevními potížemi ad. Na chemikálie v potravinách je proto potřeba myslet a jejich význam nepodceňovat.
Osobně preferuji stravu, která má co možná nejméně chemických přídavků. Známí říkají, že mé nákupy musí trvat dlouho, když čtu etikety potravin, ale není to pravda. Pokud už jednou o nějaké potravině vím, že má málo přídatných látek, jdu rovnou k regálu a vezmu ji. Časová investice jen tedy jen v prvním přečtení etikety. Problém je ale v tom, že v některém druhu potravin (např. pečivo nebo masné výrobky) již výrobky bez E téměř nejsou. Bezéčková nebo nízkoéčková strava (tedy ta přírodnější) je někdy mírně dražší, ale zdraví je jen jedno a stojí to za to.