Chtěla bych se zeptat, jestli je instantní káva zdravá. Nemyslím kofein, ale ostatní látky. Přidávají se do kávy nějaká éčka? Z čeho se vlastně vyrábí? Když z ní není žádný logr, tak přece nemůže být jen ze skutečné kávy. Ilona
______
ODPOVĚĎ:
Jak se vyrábí instatní káva
Výchozí surovinou pro výrobu instantní (rozpustné) kávy jsou hrubě mletá pražená kávová zrna. Ta se pod vysokým tlakem louhují v horké vodě, jinak řečeno - je to, jako kdybyste si uvařili hodně silného "turka". Výluh se suší dvěma různými způsoby. Buď se rozstřikuje v proudu horkého vzduchu, až se kapičky usuší na prášek, což je tzv. metoda sprejování. Při novějším způsobu se kávový nálev suší tzv. vymražováním za velmi nízkých teplot; proces se také označuje jako Iyofilizace, což bývá uvedeno na etiketě. Vymražovaná káva má být podle výrobců kvalitnější než sprejovaná. Takže toto je základ instantní kávy.
Zajímavostí je, že než vznikla první instatní káva, trvalo to 7 let výzkumu a technologického vývoje.
Přidávají se do instatní kávy éčka?
Éčka (aditiva – tzn. barviva, konzervanty, ad.) se do kávy běžně nepřidávají (není pro to důvod).
Je rozpustná káva zdravá, zdraví školidvá?
Co se týče zdravotní závadnosti, tady je odpověď poněkud složitější. Není káva jako káva. Káva je o to zdravější, čím méně obsahuje následujícící 3 látky: ochratoxin A = OTA (jed způsobený plísněmi při špatném skladování kávových bobů), akrylamid („spálenina“ vzniklá při pražení, která ve vyšší koncentraci může vést k rakovině), furan (vzniká také při pražení, je rakovinotvorný).
Různí výrobci vyrábí kávu s různým podílem těchto 3 látek. Na instantní kávy vypracoval časopis Dtest rozsáhlý test, který doporučuji prohlédnout.Různé kávy od různých výrobců dopadly rozdílně, obecně se však prokázalo, že čím je káva dražší, tím kvalitnější a méně "zdravotně závadná".