Netušíte jak využít lotosový kořen? Děkuji, Mirka
___
___
ODPOVĚĎ:
V obchodech s exotickými potravinami, ale i v krámcích se zdravou výživou seženete lotosový kořen sušený, mražený nebo čerstvý. Čerstvý svou chutí připomíná kokos. V Asii se
používá stejně jako u nás mrkev nebo celer.
Oloupaný a nakrájený na plátky se hodí do polévek, masových jídel, dušených zeleninových směsí nebo z něj můžete připravit pyré. Ze sušeného kořene se vaří čaj, který je výborným prostředkem na odhlenění a dokáže pomoci i v případě častého nachlazení. Sušený kořen se namočí, aby změkl (plátky na čtvrt až půl hodiny, kousky alespoň na hodinu) a pak se dá do vody. Vaří se asi pět minut. Čaj se pije teplý, uvařený kořen můžete sníst nebo přidat třeba do polévky.