Optimálním množstvím pro posílení zdraví a prevenci proti různým onemocněním je podle odborníků pět porcí ovoce a zeleniny za den. Co je to ale porce ovoce a zeleniny? Honza
___
___
ODPOVĚĎ:
Jednou porcí ovoce a zeleniny rozumí: jeden banán, jablko, broskev nebo menší pomeranč, u menšího ovoce jsou to vždy dva kusy mandarinek, kiwi, meruněk či švestek, u většího ovoce postačí vždy polovina velkého pomeranče, grapefruitu, avokáda apod. U velkého ovoce se jednou porcí rozumí silnější plátek melounu, ananasu nebo papáji, u drobného ovoce jde o hrst hroznového vína, sedm jahod či čtrnáct třešní. Za jednu porci zeleniny se pak považuje například jedno střední rajče nebo sedm cherry rajčátek, jedna střední salátová okurka, polovina masité papriky nebo jedna celá menší, případně osm malých růžiček květáku či brokolice.