Škodí ledvinám koncentrované ovocné šťávy (džusy)? Záleží i na teplotě nápoje - nevadí ledvinám nápoje příliš studené? Pití bylinkových čajů - ano, či ne? Budeme zdravější, když budeme pít co nejvíc tekutin? Božena
___
___
ODPOVĚĎ:
Ovocné džusy zdravým lidem nevadí, pacienti s výrazně sníženou funkcí ledvin je však musí omezovat vzhledem k vyššímu obsahu draslíku v ovoci. Vždy doporučuji džusy ředit (z více důvodů) a to v poměru asi 1/3-1/2 vody v nápoji. Některé ovocné nápoje obsahují konzervanty, ty mohou zatěžovat ledviny a játra. U pasterovaných džusů tento problém není. Studené nápoje ledvinám přímo nevadí. Tekutina se v organismu ohřeje a na ledviny to nemá vliv. Bylinky lze doporučit. Různé mají různé účinky. Některé působí na záněty, jiné jsou močopudné a podporují funkce ledvin. Co se týče množství tekutin, neexistují žádné přesvědčivé důkazy, že nadbytečný příjem tekutin (řekněme nad 2,5 litru denně) má u zdravého člověka nějaký příznivý účinek. Vysoký příjem tekutin také nelze doporučovat lidem se srdečním selháním a nemocemi ledvin. Největší problémy s hydratací organismu nastávají v souvislosti s horkem a pocením; typicky u netrénovaných "sportovců" při různých půlmoratonech a podobně, kdy kvůli nízkému zavodnění dochází k oběhovým selháním a poškozením ledvin v důsledku rozpadu svalů. Nedostatek tekutin ale škodí - krev má změněné reologické vlastnosti (je "hustší"), což značí predispozici k některým akutním onemocněním (hlavně "mrtvici" a infarktu srdečního svalu). V těle se také hromadí metabolity, které v něm jsou ve vyšší koncentraci, než je přirozené