Rostlinné tuky jsou dietology na rozdíl od živočišných doporučovány. Ale platí to pro všechny rostlinné tuky? Alena
___
___
ODPOVĚĎ:
Živočišné tuky obsahují nasycené mastné kyseliny, které mají vliv na zvyšování škodlivého LDL cholesterolu v těle. Patří k nim sádlo, máslo a také křupavé škvarky. Jejich zdrojem je tučné maso, tučné sýry, plnotučné mléko a další masné výrobky, např. uzeniny. Výjimku v živočišných tucích tvoří rybí tuk, který se svým složením podobá spíše tukům rostlinným.
Rostlinné tuky lze pak získat z olejnin, jako jsou řepka, sója, slunečnice, sezam, podzemnice, a také třeba z dužnin a jader palmy olejné či kokosu. A právě poslední dva jmenované (palmový a kokosový olej) patří k těm, které jsou rizikové. Převažují v nich totiž nevhodné nasycené mastné kyseliny, a nejsou tedy pro naše zdraví přínosné. Často se přidávají do sušenek, čokolád, trvanlivého a sladkého pečiva a do zmrzlin.
Proč nejíst potraviny obsahující palmový olej a jaký má vliv má výroba palmového oleje na životní prostředí se dozvíte na WWW.PALMAC.CZ