Lékař říkal, že prý jsem mírně chudokrevná. Chtěla bych se zeptat, jaké potraviny jsou při chudokrevnosti vhodné. Děkuji, Alžběta
______
Strava při chudokrevnosti, anémii
-
Hovězí a jehněčí maso,
-
vajíčka,
- mléčné výrobky a tvaroh
-
luštěniny (hrách a fazole),
- celozrnné výrobky (aspoň 6x denně, chléb, rýže nebo těstoviny či müsli)
-
špenát (ale tam je železa méně, než se už léta traduje),
-
sušené ovoce (např. rozinky),
- ořechy, různá semínka (1-3x denně),
-
pivovarské kvasnice (velmi účinné a levné ingredience),
-
hnědé mořské řasy (sušené přidávejte do polévek, jinak jimi můžete ochutit rýži, zeleninu apod.),
-
pšeničné otruby jsou rovněž dobrým zdrojem tohoto minerálu,
-
řepa,
-
melasa, která obsahuje železo stejně tak jako nezbytné vitaminy B, jež jsou zvláště potřebné pro úspěšnou Iéčbu anémie,
-
sušené fíky
- různá zelenina (hlavně zelené barvy).
Byliny na chudokrevnost
-
z léčivých rostlin pomáhá
-
echinacea, která podporuje tvorbu červených krvinek,
-
dále se s úspěchem používá také kopřiva,
-
pampeliška,
-
hořec a
-
jetel luční.
Kombinace železo a vitamín C - proč?
Chudokrevnost z nedostatku železa dobře reaguje na kombinaci železa s vitaminem C. Železo je základní složka hemoglobinu a vitamin C pomáhá železo vstřebávat. Dobré je také doplňovat vitamin B12 a kyselinu listovou. Ty společně zvyšují tvorbu červených krvinek.
Nedostatek kyseliny listové se projeví únavou, poruchou růstu a krvetvorby. Na kyselinu listovou by měly myslet především těhotné ženy.