Dobré odpoledne, dnes je pondělí 18.11.2024, svátek slaví Romana, zítra Alžběta.

Potraviny vhodné při chudokrevnosti, anémii

Lékař říkal, že prý jsem mírně chudokrevná. Chtěla bych se zeptat, jaké potraviny jsou při chudokrevnosti vhodné. Děkuji, Alžběta

___
___


Strava při chudokrevnosti, anémii

  • Hovězí a jehněčí maso,

  • vajíčka,

  • mléčné výrobky a tvaroh
  • luštěniny (hrách a fazole),

  • celozrnné výrobky (aspoň 6x denně, chléb, rýže nebo těstoviny či müsli)
  • špenát (ale tam je železa méně, než se už léta traduje),

  • sušené ovoce (např. rozinky),

  • ořechy, různá semínka (1-3x denně),
  • pivovarské kvasnice (velmi účinné a levné ingredience),

  • hnědé mořské řasy (sušené přidávejte do polévek, jinak jimi můžete ochutit rýži, zeleninu apod.),

  • pšeničné otruby jsou rovněž dobrým zdrojem tohoto minerálu,

  • řepa,

  • melasa, která obsahuje železo stejně tak jako nezbytné vitaminy B, jež jsou zvláště potřebné pro úspěšnou Iéčbu anémie,

  • sušené fíky

  • různá zelenina (hlavně zelené barvy).

Byliny na chudokrevnost

  • z léčivých rostlin pomáhá

  • echinacea, která podporuje tvorbu červených krvinek,

  • dále se s úspěchem používá také kopřiva,

  • pampeliška,

  • hořec a

  • jetel luční.

Tyto byliny organizmu pomáhají lépe využít minerály a vitamin C nutný k léčení.


Kombinace železo a vitamín C - proč?

Chudokrevnost z nedostatku železa dobře reaguje na kombinaci železa s vitaminem C. Železo je základní složka hemoglobinu a vitamin C pomáhá železo vstřebávat. Dobré je také doplňovat vitamin B12 a kyselinu listovou. Ty společně zvyšují tvorbu červených krvinek.
Nedostatek kyseliny listové se projeví únavou, poruchou růstu a krvetvorby. Na kyselinu listovou by měly myslet především těhotné ženy.