Je zdravé jíst med pravidelně, třeba ke snídani? Karel
___
___
ODPOVĚĎ:
Med má stejně jako cukr poměrně vysokou energetickou hodnotu, glykemický index dokonce ještě vyšší. Spíše vyhnout by se mu tedy měli diabetici, lidé s nadváhou nebo ti, kteří se snaží shodit. Pokud chcete jíst med častěji, dávejte si ho právě ke snídani nebo v první polovině dne, kdy si můžeme dovolit jíst stravu energeticky bohatší, protože máme většinou dostatek šancí ji v průběhu dne vydat. I tak je však důležité do medové snídaně zahrnout kousek ovoce, celozrnné pečivo, rostlinný tuk (například kvalitní margarín) a případně i bílkovinnou potravinu (jogurt). I zde platí, že "všeho s mírou". Znamená to, že pokud si potřete ráno chleba či rohlík medem a dáte 1 malou lžičku do čaje, pokud nejste zdravotně rizikový člověk (vizte výše), nic zásadního se nestane.