Studené/teplé/kyselé/sladké... Na co ještě mohou zuby přehnaně reagovat? Dá se tato přehnaná citlivost snížit či odstranit? Blanka
___
___
ODPOVĚĎ:
Zuby reagují na různé podněty. Nejčastěji jde o podněty termické (studené/teplé), mechanické, chemické (kyselé, sladké, slané) a osmotické (tlakové). Ve většině případů se tato citlivost snížit, popřípadě zcela odstranit dá. Předpokládá to ovšem přesné určení příčiny problému. Je třeba si uvědomit, že pojem citlivý zubní krček, odborně známý jako hypersenzitivita dentinu, je přesně definován. Pod pojmem hypersenzitivita dentinu se dle definice rozumí krátká, ostrá bolest vycházející z obnaženého dentinu jako reakce na působení zpravidla termického, mechanického, osmotického nebo chemického podnětu, přičemž její původ nelze přisoudit jiném u zjevnému defektu či patologickému stavu. O citlivém zubním krčku tedy můžeme hovořit pouze tehdy, vyloučíme-li všechny možné příčiny pacientových obtíží.