__
__
ODPOVĚĎ:
Palmový olej (podobně jako kokosový olej) obsahuje nasycené mastné kyseliny. Výhodou palmového oleje je, že při pokojové teplotě je pevný. Nadměrný příjem palmového oleje ale zvyšuje riziko vzniku aterosklerózy a srdečně-cévních onemocnění (srdeční infarkt, mozková mrtvice). Laicky řečeno díky své struktuře palmový olej podporuje rozvoj aterosklerózy. Paradoxně nejzdravější je olej řepkový (hned za ním je olej slunečnicový, překvapivě až pak olej olivový).
Byť máme v ČR mnoho řepkových polí (poznáte je díky tomu, že žlutě září), řepkový olej se využívá k výrobě bionafty. K jídlu se pak používá velmi nezdravý palmový olej, který se přiváží z druhé strany zeměkoule (mimochodem jsou kvůli němu káceny deštné pralesy a kradena chudým lidem jejich půda - antireklama na tyčinky KitKat).
Palmový olej se využívá hojně při výrobě potravin z toho důvodu, že je levný, tuhý (při pokojové teplotě se neroztéká), pomalu oxiduje (má tedy dlouhou trvanlivost),
Palmový olej (kvůli vysoké koncentraci více nasycených mastných kyselin) je nezdravější než živočišné tuky - sádlo ad.!!! Palmový olej zvyšuje hladinu nezdravého HDL cholesterolu v krvi!
Přes značnou nezdravost palmového oleje ho obsahuje např. ve Velké británii přes 43.000 potravin!
Proč nejíst potraviny obsahující palmový olej a jaký má vliv má výroba palmového oleje na životní prostředí se dozvíte na WWW.PALMAC.CZ
Které potraviny obsahují palmový olej?
- Nutella
- margaríny (Rama, Ceres tuk)
- některé polévky ze sáčku
- brambůrky Bohemia a Senza
- některé čokolády (výrobce tak ušetří za dražší kakaové máslo a více peněz na vás tak vydělá)
- sladké tyčinky (KitKat)
- ad.
Obsah nasycených mastných kyselin ve 100 gramech tuku (tedy řazení od nejzdravějšího po nejméně zdravé tuky)
- řepkový olej - 7,4 g
- slunečnicový olej - 9,9 g
- olivový olej - 13,8 g
- sádlo - 39,2 g
- palmový olej - 49,3 g