Dobré odpoledne, dnes je pondělí 25.11.2024, svátek slaví Kateřina, zítra Artur.

Suroviny vhodné pro přípravu dětských jídel

Které suroviny jsou nejvhodnější k přípravě jídla pro malé děti? Laura___

___

ODPOVĚĎ:

Vhodnými surovinami pro přípravu dětských jídel jsou: zelenina a ovoce, z tuku olivový olej, celozrnná rýže, jáhly, pohanka, celozrnný kuskus nebo ovesné vločky, pečivo (nejlépe celozrnný kváskový chleba bez přídavku kypřidel a ochucovadel), luštěniny, mléčné výrobky, jako jsou kysané neslazené mléčné produkty, kozí produkty, žervé, ricotta apod., vejce v biokvalitě. Maso stačí dětem jednou až dvakrát týdně (bio: kuřecí, krutí, králičí, rybí).
V dětském jídelníčku je nutné se vyvarovat obzvlášť potravin obsahujících rafinovaný bílý cukr, ztužených rostlinných tuku, polotovarů a průmyslově zpracovaných potravin s vysokým obsahem aditiv, barviva prodlouženou trvanlivostí.
Není vhodné nadměrné používání bílé mouky obsahující proti celozrnné jen minimum živin ani kravského mléka, které je velmi těžko stravitelné.