Dobrý podvečer, dnes je sobota 16.11.2024, svátek slaví Otmar, zítra Mahulena.

Tavené sýry a zdraví, jsou tavené sýry zdravé pro lidský organismus?

Četla jsem, že tavené sýry nejsou zdravé, já i moje rodina je však máme rádi a dětem je často mažu do školy na svačinu. Jaký je váš názor? Milena

___
___


ODPOVĚĎ:

Tavené sýry jsou v České republice velmi oblíbené. V našem jídelníčku mají významnou roli, je potřeba se ale umět v jejich široké nabídce správně orientovat. Výhodou tavených sýrů je, že jsou dobře roztíratelné, mají dlouhou trvanlivost, celé spektrum příchutí a můžeme si vybrat od formy tučné až po light. Na druhou stranu se k výrobě používají tavicí soli, nejčastěji polyfosfáty, které brání vstřebávání vápníku z přijaté potravy. Tavené sýry obsahují i velké množství soli. Jsou tedy nevhodné jak pro děti, které potřebují kostní hmotu budovat, tak pro dospělé, pro které je důležité si silné kosti udržet.

Pokud chcete dát svému tělu dobrý zdroj vápníku, dopřejte si "opravdový" tvrdý sýr, nejlépe do 30 % celkového množství tuku, který má sice o pár kilojoulů více než jeho např. tavená light forma, ale představuje pro tělo přínos. Alternativou taveného sýra na pečivo může být např. žervé, cottage, luštěninová či tvarohová pomazánka, do salátu nebo na chleba je vhodné použít např. tvarůžky, menší množství mozzarelly, balkánského sýra či parmezánu.