Všude slyším slovo probiotika. Proč jsou tolik potřeba? Na co jsou? Zdeněk
___
___
Naše střeva, ať tenké či tlusté, nejsou sterilní prostředí. V praxi to znamená, že zde můžeme najít velké množství různých bakterií, které většinou přijímáme s potravou. Některé bakterie jsou zdraví prospěšné, jiné naopak škodlivé. Typickým příkladem je jogurt a v něm zdraví prospěšné bakterie - a jako protiklad je např. salmonela, což je také bakterie, ale velmi škodlivá. Pokud bychom vymýtili všechny bakterie z našich střev (například po léčbě antibiotiky), vystavili bychom se riziku, že naše střeva osídlí jiné druhy bakterií, které ovšem nejsou pro naše tělo "kamarádi", ale naopak mohou způsobovat průjmy, nadýmání ad. zažívají obtíže. Pokud v našem střevě udržujeme "přátelské" bakterie, ty brání naše střeva před kolonizací "zlými" bakteriemi, třeba i zmíněnou salmonelou.