Bez nože byste se v kuchyni těžko obešli. Musíte však o něj obzvlášť dobře pečovat, aby vám dlouho a dobře sloužil. Jak ale nůž skladovat, je dobré ho mýt v myčce? Je lepší používat dřevěné prkénko nebo sklokeramické? A co broušení nožů? Pokud tápete a chcete, aby vám nože dlouho vydržely, čtěte dále.
______
Jak pečovat o nůž, nože
- Čistěte nože po každém použití, a to tak, že je nejprve umyjete v teplé mýdlové vodě, dobře opláchnete a vysušíte nejlépe papírovou kuchyňskou utěrkou.
- I když někteří výrobci umožňují mytí nože v myčce, odborníci to nedoporučují. Chemikálie z mycího prostředku mohou poškodit ostří, stejně jako nárazy během mytí o jiné nádobí.
- Než nůž uložíte, ujistěte se, že je dokonale suchý, neboť vlhkost jej může poškodit.
- Jak nože skladovat? V původních obalech od výrobce či ve speciálních stojanech. Máte na nože zvláštní zásuvku? Pamatujte, že pokud skladujete nože pohromadě, měl by každý mít svoje speciální pouzdro.
- Nože vám vydrží déle, pokud budete při krájení používat správný podklad, to znamená dřevěné prkénko, a raději ne to sklokeramické.
- Jestliže budete používat jednotlivé nože na potraviny pro ně určené, déle vám vydrží. Rozdělte si nože na potraviny živočišného a rostlinného původu, dobré je mít i úzký kratší nůž na vykosťování a také zvláštní nůž s vroubky na chléb a pečivo.
- Buď si můžete pořídit domácí elektrický brousek, nebo svěřit své nože do rukou profesionála.
- Klasické ocelové nože vyžadují časté broušení, pořiďte si proto určitě i nůž keramický. Při denním používání vám vydrží ostrý i několik let.