Mohlo by se zdát, že čím čerstvější vejce, tím lepší. Ale není to pravda. Nejlépe se v kuchyni pracuje s vejci staršími 5 dní. Pokud máte doma slepice a stane se vám, že tu a tam je skořápka jaksi znečištěná, otřete ji suchým hadříkem nebo smirkovým papírem, nikdy ji nemyjte. Vejce by se do dvou dnů zkazila.
___
___
Jak dlouho vařit vejce na měkko
Má tekutý žloutek a někdy lehce i bílek, vaří se 3-4 minuty.
Vejce naměkko uvaříme, když:
- VAŘENÍ VAJEC VE STUDENÉ VODĚ: je ponoříme do studené vody a postavíme na oheň. Jakmile voda začne vařit, jsou vejce uvařena na měkko tj. bílek je již sražený, ztuhlý a žloutek je ještě tekutý. Vejce rovnoměrněji provaříme při mírném varu než při vaření klokotem.
- VAŘENÍ VE VAŘÍCÍ VODĚ: je vložíme pomocí lžíce do již vařící vody a povaříme 3 minuty a vyndáme je. Před vařením vejce propíchneme na širším konci špendlíkem, aby neprasklo. Také by neměla být vejce předtím příliš studená, tj. např. rovnou z lednice.
Jak dlouho se vaří vejce na hniličku
Má táhlý žloutek a přitom tuhý bílek, vaří se 4 maximálně 5 minut.
Vejce na hniličku uvaříme když:
- je vložíme do horké vody a vaříme 4 až 5 minut. Pak je maličko naťukneme a ponoříme na 10 vteřin do studené vody, aby se lépe loupala. Nesmějí však vychladnout!
Jak dlouho se vaří vejce natvrdo
Pokud budete vařit více než 6-7 minut, budete mít vejce natvrdo – tedy tuhý bílek i žloutek.
Doporučené doby vaření vajec, odkdy se začíná počítat čas?
PŘI VLOŽENÍ VAJEC DO VAŘÍCÍ VODY
V případě, že čas počítáme od okamžiku, kdy vařící voda po vložení vajec začne znova vařit (ode dna se odrazí první velká bublina) a zmírníme příkon tepla tak:
- na měkko vaříme po dobu 2,5 - 3 minuty,
- na hniličku 4 - 5 minut,
- na tvrdo 6 - 8 minut podle velikosti vejce.
U drobných vajec odečteme minutu, u obřích naopak minutu připočteme od výše udané doby.
Otázky a odpovědi
- Proč mi zezelenal bílek po vaření vajec?
Vejce jste moc dlouho vařili, nazelenalý odstín bílku vzniká, pokud se vejce vaří více než 12 minut.
- Kolik vody použít na vaření vajíček?
Při vaření dáváme jen vody tolik, aby byla vejce potopená; při nadměrném množství vody a vařené pod pokličkou praskají.
- Jak zabránit praskáním vajec při vaření
Vejce při vaření nepraskají přidáme-li do vody trochu octa nebo soli. Pokud nemáte sůl ani ocet, udělejte do vajíčka nožem miniaturní dírku.
-
Vkládají se vejce do studené nebo vroucí vody?
Vejce vkládejte do vroucí vody (pokud je dáte do studené, musíte sledovat vodu a vysledovat přesný okamžik, kdy se začíná vařit). Dejte si také pozor, aby vejce nebyla studená z lednice – pak by stejně praskla.
-
Jak si usnadnit loupání vajec?
Po uvaření vejce namáčejte do ledové vody, aby šla pak dobře loupat. Vejce na měkko a na hniličku ponořte do ledové vody jen krátce.
- Jak zabránit namodralému zabarvení bílku okolo žloutku?
Když po uvaření vejce prudce schladíme a oloupeme, tak omezíme namodralé zbarvení bílku u žloutku (reakci železa ze žloutku se sírou z bílku).