Co obsahuje omega 3 mastné kyseliny (EPA, DHA)
Ryby jsou zdravé
Ryby jsou naprosto skvělým zdrojem kvalitních bílkovin - ty jsou velmi důležité. Kromě toho zásobují náš organismus vitaminy A, D a B, minerálními látkami jako jsou jód a zinek.
Jsou mimo jiné zdravé, protože obsahují ...
omega 3 nenasycené mastné kyseliny, jichž přijímá většina z nás menší množství než kolik je zapotřebí. Je to tím, že se vyskytují jen v několika málo potravinách (lněné semínko, vlašské ořechy). Z hlediska nutričního významu jsou však nejlepším zdojem mořské ryby. Druhým důvodem může být i skutečnost, že si řada lidí při hubnutí vybírá jen potraviny s nejnižším obsahem tuku a v rámci ryb preferuje například treskovité ryby. To není zcela správné (přestože treska je excelentním zdrojem jódu). Tuk ryb potřebujeme pro jejich specifickou část - omega - 3 nenasycené mastné kyseliny.
K čemu slouží a na co jsou dobré omega3mastné kyseliny
Jsou velmi důležitou složkou prevence srdečně-cévních chorob. Mají schopnost bránit tvorbě krevních sraženin (trombů), které můžou být příčinou infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhody, tedy zavinit náhlé úmrtí. Jednoduše řečeno tedy „ředí“ krev. S těmito kyselinami se někdy můžeme setkat pod názvy EPA a DHA, často jsou prodávány ve formě doplňků výživy.
Mezi další klady patří, že mají protizánětlivý efekt v organismu a přijímané v dostatečném množství pomáhají v terapii autoimunitních onemocnění, jakými jsou Crohnova choroba, roztrušená skleróza, revmatoidní artritida a migrenózní stavy (v těchto případech bývá v organismu zvýšená hladina prozánětlivých cytokinů a interleukinu 1).
U dětí napomáhají rozvoji mozkových funkcí.
Které konkrétní ryby obsahují omega 3 mastné kyliseny
Obsah omega 3 nenasycených mastných kyselin v gramech v 1 porci ryb (180 g), doporučená denní dávka je 1,1g (ženy) - 1,6 g (muži):
Ryby bychom měli konzumovat alespoň 2 x týdně. Tabulka napovídá, že není nutné se soustředit jen na dražší druhy ryb, ale že například herink (sleď), z něhož se vyrábí rybí výrobky, má obsah omega 3 kyselin nejvyšší. Optimální je zařazovat do jídelníčku co největší množství druhů ryb - jednou týdně je vhodné koupit čerstvou nebo zmraženou rybu, jednou nebo dvakrát týdně zařadit některý z rybích výrobků (sleďové saláty, zavináče, sledě v aspiku). Je evidentní, že při hubnutí bychom měli preferovat sleďové saláty v jogurtu pro jejich nižší energetickou hodnotu.