Dobré dopoledne, dnes je středa 13.11.2024, svátek slaví Tibor, zítra Sáva.

Nebezpečná éčka - škodlivé látky v potravinách

nebezpecna-ecka-skodlive-latky-v-potravinach

nebezpecna-ecka-skodlive-latky-v-potravinach
Výrobci je většinou ukrývají za různé zkratky obsahující často písmeno E. Víte, která "éčka" jsou ta špatná? Na této stránce uvádíme ta, která nejméně prospívají našemu zdraví a uvádíme v čem jsou nebezpečná pro vaše zdraví nebo zdraví vaší rodiny.

___

___

  • Žluť - škodlivý je tartrazin (E102). Vyvolává alergie, muže stát i za dětskou hyperaktivitou, stejně jako žluť 2G (E107).
  • Červeň - barviva se zkratkami E121, E123, E128 a E129 najdete v nápojích, cukrovinkách a zavařeninách. Mohou být karcinogenní.
  • Modř - látky E131, E132 a E133 se vyrábějí z uhelného dehtu, mohou způsobovat vyrážky, svědění či nevolnost.
  • Kyselina benzoová - látka E210 je konzervant, který zabraňuje šíření plísní a bakterií v potravinách. Vyskytuje se v čokoládě, kečupech, hořčici i v tatarské omáčce, muže vyvolat alergickou reakci.
  • Dusitany a dusičnany - jde o dusitan sodný (E250) a draselný (E249) a dušičnan sodný (E251) a draselný (E252). Dusitany dodávají potravinám uzenou chuť, jsou v uzeninách a v solicích směsích, mohou způsobovat rakovinu. Dusičnany se mění na dusitany.
  • Glutamany - látky E620-625, používané pro zvýraznění chuti a vůně slouží jako náhražka dražších surovin. Mohou vyvolat nevolnost a bolesti hlavy. Vyhnout se jim mají těhotné ženy, děti a staří lidé.
  • Sladidla - látky acesulfam K, aspartam, cyklamáty a sacharin mohou být toxické a stát i za vznikem rakoviny