Nechutenství občas potká každého. S námi se vám chuť k jídlu zase vrátí. Zejména starší lidé často trpí nechutenstvím. Důvodů může být mnoho, třeba nemoc či léky, ale i starosti a stres, které negativně působí na žaludek. Důležité pak je přirozeně vzbudit chuť k jídlu. Někdy stačí chvilka pohybu na čerstvém vzduchu a dostaví se hlad. Chuť k jídlu ale přirozeně povzbudí i některé potraviny.
__
__
Potraviny podporující chuť na jídlo:
- Pažitka- Ráno si dejte chléb s tvarohem a čerstvou pažitkou. Tradiční bylinka obsahuje éterické oleje, které urychlují a zlepšují látkovou výměnu, a tím vyvolávají chuť k jídlu.
- Chmelový čaj - Hořčiny obsažené v chmelu jsou vynikajícím stimulátorem chuti. Čtyři lžičky chmelových šišek (z lékárny) zalijte 1 litrem vroucí vody a nechte zakryté 10 minut louhovat. Čaj pijte vlažný po malých doušcích, hodinu před obědem a před večeří.
- Zázvor - Okořeňte si jídlo čerstvým zázvorem nebo cucejte zázvorové bonbony. Látky, které jsou příčinou jeho štiplavé chuti, podporují tvorbu žaludečních šťáv. Pro povzbuzení trávení proto pijte zdravý zázvorový čaj: 1 lžíci čerstvého jemně nastrouhaného zázvoru přelijte šálkem vroucí vody a nechte 5-8 minut louhovat. Poté přeceďte a pijte teplý.
- Skořice - Aromatické koření způsobuje zvýšenou tvorbu trávicích šťáv, čímž spouští v mozku signál „chci jíst". Na čaj spařte polovinu lžičky skořicové kůry šálkem vroucí vody a po 10 minutách přeceďte. Teplý a neslazený čaj pijte před jídlem.
- Ovocné či zeleninové šťávy - Mezi jídly vypijte sklenici zeleninové (rajčatové, mrkvové nebo celerové), případně neslazené ovocné šťávy. Ta stimuluje trávení a zvýší vám chuť na příští jídlo.