Ve své praxi se extrémně často setkávám s tím, že mají pacienti vysoké hladiny tuku v krvi a to především LDL cholesterol a triacylglyceroly. Často se mě ptávají, co mají dělat k tomu, aby se stav upravil. Genetické vlivy bohužel ovlivnit nelze, ale stravou je možné alespoň částečně hladinu krevních tuků snížit. V tomto článku se zaměřím právě na životosprávu a stravu, která by měla vést ke snížení hladiny tuků v krvi.
vysoký cholesterol vysoké trigliceridy
Doporučené potraviny ke snížení tuků v krvi
- Veškerá čerstvá i mražená zelenina, velmi vhodné jsou luštěniny: fazole, čočka, hrách, kukuřice, brambory vařené nebo pečené ve slupce, veškeré čerstvé nebo sušené ovoce, konzervované ovoce bez cukru.
- Celozrnný (tmavý) chléb, ovesné vločky, müsli výrobky, vlákninové křupky, ovesná kaše, nízkovaječné těstoviny, křehký chléb, rýže, celozrnné výrobky, dalamánky, pečivo z tmavé mouky.
- Želé, ovocná vodová zmrzlina, pudinky z odtučněného mléka, ovocné saláty.
- Vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, pečené kaštany.
- Čaj, překapávaná nebo instantní káva, voda, nízkokalorické nealkoholické nápoje.
- Všechny ryby grilované, vařené v páře, uzené. Odstranit tučnou kůži. Vhodné jsou zejména treska, filé, okoun, štika, pstruh.
- Krůta, kuře, telecí, králík, zvěřina, mladé jehněčí.
- Netučný vývar, zeleninové polévky.
- Netučné podmáslí, acidofilní mléko, kefír, biokys, netučný tvaroh, sýry s velmi nízkým obsahem tuku (do 20 % tuku v sušině), jogurt s nízkým obsahem tuku (do 1,5 %), vaječný bílek.
Kterým potravinám se vyhýbat, abych neměl vysoké tuky v krvi?
- Pěstované brambory nebo smažené bramborové hranolky, chipsy, zelenina smažená na nevhodných tucích a olejích neznámého složení.
- Solené zeleninové konzervy, kandované ovoce.
- Tučné pečivo, loupáčky, briošky, smažené koblihy.
- Smetanové zmrzliny, pudinky, dezerty a omáčky s použitím másla nebo smetany.
- Hotové cukrářské výrobky, koláče, dorty, čokoláda, cukrovinky, kokosové tyčinky, máslové krémy.
- Kokosové ořechy, slané oříšky.
- Čokoládové nápoje, irská káva, turecká káva, destiláty.
- Máslo, sádlo, lůj, vypečený tuk, palmový olej, kokosový olej, ztužené margaríny, hydrogenované tuky.
Proč nejíst potraviny obsahující palmový olej a jaký má vliv má výroba palmového oleje na životní prostředí se dozvíte naWWW.PALMAC.CZ
- Jikry a mlíčí, ryby smažené v nevhodném oleji nebo tuku.
- Kachna, husa, tučné vepřové, vnitřnosti, viditelný tuk na mase a uzeninách, párky, salámy, mletá masa, paštiky, kůže z drůbeže.
- Tučné polévky, polévky zahušťované jíškou nebo smetanou.
- Plnotučné mléko, sušené a kondenzované mléko, smetana, šlehačka, smetanové jogurty, sýry s vyšším obsahem tuku (nad 40 % tuku v sušině.