Vánoce! Pro někoho synonymum pohody, pro jiného čas dárků a oslav. Při představě Vánoc si snad každý představi stůl plný dobrot, které se zdravou výživou nemaji nic společného. Netíží-li nás zdravotní problémy, nemusíme složení svátečních jídelníčků příliš hlidat.
___
___
Ale co ti, kteří musí vzhledem ke svému onemocnění respektovat různá dietní omezení? V naší republice jsou statistiky neúprosné - každý druhý z nás má zvýšenou hladinu cholesterolu a více než polovina z nás má nadváhu. Nad skladbou vánočního menu by se měla zamyslet většina z nás. Dá se vůbec tradice plných vánočních stolů skloubit dietou?
A co teprve štědrovečerní večeře? Věřte, že každý bez ohledu na zdravotní problémy si štědrovečerní atmosféru může užít se vším všudy. Stačí dodržovat několik zásad, týkajících se výběru potravin a jejich zpracování.
Typické vánoční menu
Pokud si naservírujeme klasické štědrovečerní menu, přijmeme na posezení téměř denní doporučenou dávku energie. Klasický smažený kapr s bramborovým salátem se rovná celodennímu příjmu u přísnější redukční diety - cca 5000 kJ. Dáme-li si ještě zahuštěnou rybí polévku a na závěr kousek vánočky, přibližuje se hodnota naší večeře k 8000 kJ.
A pak je tu ještě vánoční cukroví a ruku na srdce, nikdy nezůstane jen u jednoho kousku. Navíc je tradicí připravovat cukroví již od začátku prosince, štědrovečerní večeře tak bývá jen vyvrcholením měsíčního ochutnávání. Jestliže patříme k těm, kteří mají zvýšenou hladinu cholesterolu nebo nadváhu, musíme nad stravou více přemýšlet. Buď tedy ozdravíme klasické menu nebo se necháme inspirovat novými trendy a připravíme si menu, které je lehčí, zdravější, ale přesto v něm jsou tradiční suroviny. Jestliže chcete zůstat u klasiky, nabízíme způsob, jak ho upravit:
Štědrovečerní polévka
Misto jíšky použijte na zahuštění lisovanou zeleninu (brambory).
Bramborový salát
Majonézu nahraďte lehkou omáčkou s jogurtem. Redukční a nízkocholesterolovou variantu pak docílíte vynecháním uzeniny a vařených vajec.
Sváteční kapr
Kapra, ale i kteroukoli jinou rybu můžete upravit tak, že z ní uděláte svěží lehké jídlo. Ryba výborně chutná např. lehce podušená na rostlinném tuku, doplněná kořením či pečená v alobalu s bylinkami. Pokud už musíte smažit, pak použijte čerstvý a dostatečně rozpálený tuk. Po usmažení odstraňte přebytek tuku vysušením ubrouskem.
Všeobecné zásady jak se vyhnout
-
také o Vánočích se snažte jíst pravidelně a jídlo si rozdělte do cca. 5 denních dávek, nezapomeňte do jídla započítávat také snězené vánoční cukroví
-
dodržujte pitný režim, vypijte nejlépe 2,5-3 litry tekutin - nejlépe neslazených
-
dbejte, aby strava byla pestrá
-
vybírejte potraviny s nižším obsahem tuků - např. nízkotučné mléčné výroby, kvalitní rostlinné tuky se sníženým obsahem tuků, apod.
-
nahraďte živočisné tuky rostlinnými - živočisné tuky obsahují cholesterol a složení jejich mastných kyselin podporuje zvyšování cholestreolu v krvi. Naopak tuky rostlinného původu podporují často jeho snižování, cholesterol neobsahují.
-
i v době mlsání cukroví je vhodné ve své stravě preferovat potraviny, které jsou bohaté na vlákninu (luštěiny, zelenina, ovoce, celozrnné pečivo)