Dýně jsou krásné na pohled a ještě lepší na talíři. Můžete je smažit, péct, zavařovat, odšťavňovat i grilovat.ožná vám ji jako malé dítě znechutila školní jídelna a od té doby jste si k dýni ani nepřičichla. Je to škoda, protože z této korpulentní zeleniny se dají dělat báječné slané i sladké pochoutky. Dýní je na trhu několik druhů a každá z nich je dobrá na něco jiného.
___
___
ŠPAGETOVÁ DÝNĚ
Při vaření se rozpadá na tenké proužky, které skutečně vypadají jako špagety. Chuť mají lehce moučnou. Hodí sejako příloha k masu nebo je můžete přidat do polévky místo nudlí.
MÁSLOVÁ DÝNĚ
Je menší bílá až nažloutlá tykvička s máslovo-oříškovou chutí. Dá se z ní připravit velmi chutná pomazánka, která v dietní stravě plně nahradí máslo.
SWEET DUMPUNG
Neboli "sladký tlouštík" je dekorativní dýně s výbornou dužinou chutnající po jedlých kaštanech. Dejte si ji na stůl jako okrasu, a až na ni dostanete chuť, tak ji prostě uvařte a snězte. Jen to nesmíte moc odkládat, protože by mohla mezitím vyschnout.
HOKKAIDO
U nás asi nejznámější dýně s velmi chutnou dužinou. Na rozdíl od ostatních druhů se nemusí vůbec loupat. Je krásně zbarvená a skvělá do pečených, dušených i vařených jídel. Kvůli nasládlé dl!žině ji mají rády i děti.
DÝNĚ VELKOPLODÁ
Má kulaté oranžové velké plody s charakteristickými proužky. Z ní se nejlépe vyrábějí dekorace na říjnový svátek všech strašidel, to ale neznamená, že byste dužinu zahodila - její využití je stejné jako u jakékoli jiné dýně.
MUŠKÁTOVÁ DÝNĚ
Tato méně známá dýně má pevnější strukturu než třeba máslová. Po rozkrojení krásně voní a její sytě oranžová dužina dodá pokrmům zajímavý vzhled. Využít ji můžete nejen na polévku, ale také na kompoty, zavařeniny či do orientálních jídel.