Málokdo ví, že by se neměl brát dohoromady hořčík s vápníkem. Podobně skoro nikdo neví, že aby se železo absorbovalo, je to opravdu problém. Jak tedy užívat minerály, aby se vzájemně neovlivňovaly? A které látky se se kterými nesnáší a zabrání vstřebání prvky do krve. O tom pojednává tato stránka.
______
VÁPNÍK
Jedním z důležitých minerálů je bezesporu vápník, který je v lidském těle ze všech minerálních látek obsažen nejvíc. Ačkoli je zdrojů vápníku v běžné stravě poměrně hodně, je často jeho doplnění nezbytné, především proto, že využitelnost vápníku v organismu je různá. Zatímco děti mohou z vápníku přijatého potravou absorbovat až 75 %, senioři naopakjen 15 %.
Na zužitkování vápníku z potravy i v tabletové formě se negativně projevuje současný vysoký příjem bílkovin a šťavelanů - například ze špenátu a reveně. Paradoxem je, že soli fosforu, které jsou přítomné v tavicích solích v tavených sýrech, také snižují jeho účinek.
Nejlepším přírodním zdrojem vápníku je mléko a mléčné výrobky. Laktóza obsažená v mléce a kyselé prostředí v kysaných výrobcích značně podporují jeho vstřebávání.
HOŘČÍK
Pokud nám lékař předepíše hořčík, je pro vyjádření jeho efektu důležitý fakt, že jeho biologickou dostupnost snižují soli vápníku a fluoridové ionty. Mezi perorálním užitím přípravků obsahujících soli hořčíku a přípravků obsahujících soli vápníku je tedy nutné dodržovat časový odstup alespoň dvě hodiny.
ŽELEZO
Dalším poněkud komplikovanějším prvkemje železo. Z důvodu velkého množství interakcí se doporučuje podávat nalačno a zapíjet čistou vodou. Na vstřebávání kladně působí současný příjem kyseliny askorbové - vitaminu C, a proto by se jeho podávání u osob se zvýšeným rizikem hromadění železa (např. talasemie nebo hemachromatóza) nemělo doporučovat bez přísného lékařského dohledu. Z teoretického pohledu zvýšíme absorpci i podáním kyseliny chlorovodíkové (u pacientů s její nedostatečnou tvorbou je předepisována ve zředěném stavu) a dále dodáním organických kyselin a sacharidů. Pro zajímavost - resorpci (vstřebávání) železa snižují antacida obsahující magnesium, vápník, hliník i ostatní léky snižující kyselost v žaludku.
Nevhodné k současné aplikaci jsou látky obsažené v rostlinách - oxaláty, fytáty, ale i celozrnné pečivo ajiné potraviny s vysokým obsahem vlákniny, také fosfáty, vejce, mléko, káva, pravý čaj i některé léky.
ZINEK, MANGAN, KŘEMÍK
K dokreslení minerální problematiky můžeme zmínit další prvek - zinek. V tomto případě se vyhýbáme látkám, jako jsou fytáty, vápník a vláknina. Pro ilustraci vzájemného působení mezi prvky nám poslouží mangan, jehož přítomnost narušuje absorpci železa. Nebo třeba křemík, který soutěží s molybdenem a který také zamezuje absorpci hliníku a působí taky jako ochrana proti jeho neurotoxicitě. Chcete-li, aby křemík splnil vámi očekávaný účinek, např. na zpevnění nehtů, je třeba se opět vyvarovat jinak velmi potřebné vlákniny. Především ženy užívající chrom na ovlivnění metabolismu sacharidů v rámci redukční diety pravděpodobně ocení informaci, že jeho efekt je potencován (zesílen) při současném užití aminokyselin, vitaminu C a šťavelanů, naopak příjem vápníku, železa, manganu a zinku omezí průnik do těla.