Pokud byste chtěli s určitostí zjistit, jestli med, který jste si sehnali, je opravdu pravý nebo ne, detailní analýza experta by byla nezbytností. Nabízíme vám však pár triků, kterými můžete i vy sami udělat test jeho pravosti.
___
___
Jak rozlišit pravý med od pančovaného medu - 10 tipů
1. Přečtěte si složení na obalu
Toto je první, nejjednodušší krok, jak zjistit, jestli je med přírodní nebo jestli obsahuje další přísady.
Výrobce prostě musí (tedy měl by podle českých i evropských předpisů) uvádět přesné složení výrobku.
2. Přírodní med není lepkavý
Tření malého množství medu mezi prsty je dalším výborným způsobem, jak med otestovat na jeho pravost.
Přírodní med se vpije do pokožky. V případě, že vám po chvilce zůstanou lepkavé prsty, znamená to, že med obsahuje umělá sladidla nebo cukr.
3. Karamelizace
Dejte pár lžic medu do misky a tu na chviličku do mikrovlnné trouby.
Přírodní med by měl zkaramelizovat, zatímco med, který byl během výroby upravován, se v mikrovlnce naplní spoustou bublinek.
4. Test s papírem
Pokapejte čistý papír pár kapkami medu. Pokud papír nezačne med propouštět, znamená to, že je pravý.
Med, který je padělán, začne po krátké chvíli pronikat papírem, protože mimo jiné obsahuje i vodu.
5. Včelí trik
Mravenci se vyhýbají přírodnímu, včelami vyrobenému medu.
Dejte tedy trochu medu na zem a uvidíte – pokud přiláká mravence, určitě nebude přírodní.
6. Med a voda
Toto je asi nejjednodušší způsob jak zjistit, zda je med pravý nebo ne.
Pokud dáte do vody přírodní med, ztvrdne. Falešný med se ve vodě snadno rozpustí.
7. Bodání v ústech
Přírodní med může po chvíli způsobit na jazyku mírný zánět a / nebo bodavý pocit.
Falešný med tyto vlastnosti nemá.
8. Med na krajíci chleba
Rozetřete trochu medu na krajíc chleba.
Pokud med ztvrdne, je přírodní. Falešný med povrch chleba pouze zvlhčí, protože obsahuje vodu.
9. Vaječné žloutky
Smíchejte syrové vaječné žloutky s malým množství medu.
Pokud je med přírodní, žloutky budou vypadat jako když jsou uvařené.
10. Krystalizace
Přírodní med po jisté době zkrystalizuje.
Falešný med zůstane stále v tekuté formě podobně, jakož i sirup po delším čase.