Občas tuto nepříjemnost zažije každý. Nejčastější příčinou nadýmání je požití nadýmavých potravin, na vině ale mohou být i různá zdravotní onemocnění. Mezi hlavní příznaky nadýmání patří nadmutí a bolest břicha, pocit plnosti. Tlak na bránici může vyvolat arytmii - bušení srdce. S nadýmáním je pak spojena plynatost.
______
Potraviny a jídla, které nadýmají
-
Luštěniny - silné nadýmání se projevuje především u lidí, kteří jedí luštěniny zřídka. Při častější konzumaci si organismus zvykne.
-
Nadýmavá zelenina jako je zelí, květák, brokolice.
-
Sladké ovoce - hroznové víno, švestky, apod.
-
Kynuté potraviny jako kynuté knedlíky, kynuté buchty.
-
Sycené nápoje - co jiného mohou bublinky ve střevech dělat než bublat?
-
Rafinovaný cukr obsažený v zákuscích, sladkostech a jiných laskominách. Cukr přispívá k přemnožení kvasinek ve střevech, kde způsobují plynatost.
-
Některá koření jako je např. kmín nebo anýz.
-
Velké množství soli - sůl zadržuje v těle vodu, což také přispívá k nadýmání.
Plynatost jako příznak nemoci
Nadýmání po požití některých potravin, např. luštěnin nebo obilovin, může být způsobeno tím, že se těmto jídlům vyhýbáte a nekonzumujete je příliš často. Plynatost ale může být také signálem alergie.Pokud vás trápí nadýmání po požití obilovin, je možná na vině celiakie (nesnášenlivost lepku). U mléka to může signalizovat alergii na laktózu (mléčný cukr).
Nadýmání může dále způsobovat zácpa, nedostatečná produkce žaludečních kyselin nebo trávicích enzymů, záněty a vředy žaludku nebo záněty ve střevech.
Při srdečních, ledvinových a jaterních onemocněních může docházet k zadržování tekutin v těle, které taktéž mohou ovlivnit plynatost. Silné nadýmání, které neustává ani po vyřazení nadýmavých potravin z jídelníčku, tak mohou být příznakem vážné choroby.
Jak se vyhnout nadýmání
V prvé řadě je třeba omezit jídlo, které nadýmá. Pamatujte ale, že každý reaguje na nadýmavé potraviny jinak. Zkuste si více všímat, po kterém jídle máte problém s plyny.
Pro lepší trávení si po jídle dopřejte lehký pohyb, pro začátek lze zkusit aspoň procházku. Jídlo klidně a dostatečně kousejte, aby mohlo v ústech dojít ke štěpení polysacharidů, tedy složených cukrů (jsou rozkládány enzymy ve slinách). Vyvarujte se nevhodných kombinací potravin (např. cukr s obilovinami nebo ovoce se zeleninou).
Pokud se budete řídit těmito radami a i přesto se plynatosti nezbavíte, svěřte se s problémem praktickému lékaři, která vás možná odešle na specializované pracoviště - gastroenterologii.