Dobrý večer, dnes je čtvrtek 21.11.2024, svátek slaví Albert, zítra Cecílie.

Poraviny obsahující kolagen, příznaky nedostatku kolagenu

poraviny-obsahujici-kolagen-priznaky-nedostatku-kolagenu

poraviny-obsahujici-kolagen-priznaky-nedostatku-kolagenu
Abychom měli pružné šlachy a pevné kosti, potřebujeme dostatek kolagenu. Kolagen je vláknitá, ve vodě nerozpustná bílkovina. Často se nazývá elixírem mládí a slýcháme o něm v souvislosti s kosmetikou. Vypíná pokožku, zajišťuje její správnou vlhkost, zmírňuje celulitidu, vizuálně omlazuje. Jako by pomáhal zastavit stárnutí.

___
___


Kolagen je nepostradatelný

Má ale důležitější funkci. Aby nebyl náš organizmus, tvořený ze 70 % vodou, téměř v kapalném skupenství, je pro něj kolagen nepostradatelný. Nachází se v tkáních, jakými jsou chrupavky, šlachy, kosti, zuby, dásně, kůže, stěny céva oční rohovka. Zajišťuje jim ideální vlastnosti. V lidském těle je kolem 300 kloubních spojení. S přibývajícím věkem se chrupavka, která je důležitá pro bezbolestný pohyb, přirozeně opotřebovává, ztrácí svou elasticitu a pevnost. V nejtěžším stadiu může dojít až k deformaci kloubů. Kolagenem dobře nasycená chrupavka je mnohem odolnější.



Příznaky nedostatku kolagenu

Odhalíme ho dvěma způsoby:

  • Začneme viditelně stárnout. Naše plet už nebude vypnutá a bez vrásek, vlasy a nehty ztratí na kvalitě.
  • Zhorší se funkce a schopnosti pohybového aparátu. Pocítíme to nejvíce právě na kloubní chrupavce. Bude postupně ztrácet svou pevnost a pružnost a posléze může dojít až k jejímu trvalému poškození.


Zdroje, potraviny obsahující kolagen

Aby se v těle kolagen tvořil, potřebujeme dostatečné množství aminokyselin. Běžný jídelníček je ale neposkytuje. Zkuste obohatit stravu o želatinu. Čistá, lehce stravitelná bílkovina obsahující aminokyseliny se připravuje hlavně z hovězích a vepřových kůží a kostí. Z tohoto zvířecího kolagenu se vyrábí potravinářská želatina. Slouží k přípravě dezertů, suků, tlačenek, huspenin a dalších pochoutek. Je podobná kolagenu, z něhož vzniká, takže může částečně posloužit k ochraně kloubních chrupavek a vazů. Kolagen v ní obsažený však nemusí být dobře vstřebatelný.

V lékárnách je k dostání spousta přípravků s kolagenem, určených jak pro kosmetické účely (krémy, pleťové masky), tak i pro regeneraci chrupavek kloubů a pro ochranu pohybového aparátu (doplňky stravy). Lepší zkušenosti jsou s tzv. hydrolyzovaným kolagenem. Je vždy vhodné poradit se s lékařem, který přípravek zvolit.

 

Obezita a přetěžování kloubům nesvědčí

Svým kloubům můžete ulevit i jinak. Vyhněte se jejich přetěžování (zejména těch nosných). Máte-li nadváhu, pokuste se zhubnout. Nadváha o 15 kg znamená 4x větší zatížení pro vaše kolenní klouby. Pozor také na jednostranný pohyb. Chrupavce nedělají dobře nárazy, které musí snášet například při běhu nebo skákání.


Zajímavosti o kolagenu, typ I, II, V

  • Kolagen tvoří 30 procent hmotnosti bílkoviny člověka, 10 procent celkové hmotnosti člověka a až 70 procent kůže.

  • Tato bílkovina je zodpovědná za pružnost, pevnost, správné navlhčení kůže a soustavné ponoření jejích buněk.

  • Existuje celá řada typů kolagenu. Nejrozšířenější je typ I, představuje 90 procent kolagenu v organizmech, je přítomen v pokožce, šlachách, kostech a zubech. Typ II se vyskytuje v chrupavkách. Typ V je charakteristický pro stěnu krevních cév.

  • Kolagen nemusí být jen živočišného původu. Obsahují ho také červené mořské řasy rud uchy nebo rostlina nazvaná pupečník asijský.