Byla objevena v roce 1976 a dále zdokonalena ve společnosti Tate&Lyle (Johnson and Johnson). Vyrábí se z cukru, který se přeměňuje na sukralózu syntetickým postupem. Je velmi sladká, připomíná chutí cukr, je asi 500 x sladší než cukr.
suchralóza
Charakteristika, vlastnosti
Je nekalorická, neškodí zubům a je vhodná i pro diabetiky. Je dobře rozpustná ve vodě a velmi stabilní. Chuťově je synergická s ostatními sladidly, nejlépe s cyklamátem. Je rozšířena v mimoevropských zemích včetně USA. ADI hodnota činí 15 mg na 1 kg lidské váhy. To odpovídá konzumaci asi 1 kg cukru denně, což vysoko převyšuje běžnou potřebu.
Využití sukralózy
- stolní sladidla,
- nealko nápoje,
- pekařské produkty,
- směsi na pečení,
- sladkosti,
- mléčné výrobky,
- žvýkačky,
- omáčky,
- konzervované (zavařované) ovoce ad.
Zdroj: www.fansladidla.cz/