Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 14.11.2024, svátek slaví Sáva, zítra Leopold.

Vitamín B17, laetril, amygdalin - účinky, vliv na zdraví a rakovinu

vitamin-b17-laetril-amygdalin-ucinky-vliv-na-zdravi-a-rakovinu

vitamin-b17-laetril-amygdalin-ucinky-vliv-na-zdravi-a-rakovinu
Vitamin B17 se nazývaný také laetril nebo amygdalin. Objevil ho již v roce 1950 americkým chemik Ernestem Krebsem. Onkology po celém světě ale začal zajímat až poměrně nedávno jako možný prostředek v boji proti nádorovým onemocněním. Ve starověké Člné se ale léčivých účinků této látky obsažené v hořkých semenech peckovin využívalo už před stovkami let.

___
___

Zdravé národy

Ale zpět do současnosti. Svá tvrzení o proti rakovinných účincích vitaminu B17 dokládají někteří výzkumníci dlouhodobým mapováním národů, které žijí nejen v souladu s přírodou, ale také hojně konzumují meruňky, především jejich jádra a olej z nich vylisovaný. Jimi sledované národy, třeba asijští Hunzové, se dožívají velmi vysokého věku a celkově se těší dobrému zdraví. Podstatnou část jejich jídelníčku totiž tvoří meruňková jádra, která obsahují velké množství cenného vitaminu B17. Hunzové konzumují až dvěstěnásobek obvyklého příjmu tohoto vitaminu v industrializovaných společnostech. Proto se mezi nimi nevyskytují nádorová onemocnění, obyvatelé jsou vitální a vypadají mladší, než ve skutečnosti jsou, někteří prý dokonce až o dvacet let. Účinky se připisují právě vitaminu B17, který kromě jiného působí pozitivně i na pokožku a dokáže bojovat proti příznakům předčasného stárnutí.


Vitmaín B17 v potravinách - které jídlo obsahuje vitamín B17

Přírodním zdrojem vitaminu B17 jsou jádra peckovin, zejména meruněk a broskví. Nevýhodou je, že dostat se k těmto jádrům není snadné a navíc mají i hořkou chuť. Dalším zdrojem tohoto vitaminu jsou ale i jádra jiných druhů ovoce, jako jsou třeba jablka a hrušky. A sníst celý plod včetně ohryzku, to už se většině z nás příčí méně. Vitamin B17 ale najdeme i v ostružinách, malinách nebo také v luštěninách. Obecně však může být problém dostat do těla dostatečné množství zdraví prospěšných vitaminů a minerálů pouze z potravy. Proto můžete zkusit různé potravinové doplňky.