Texty
Klanopraška čínská (latinsky schisandra chinensis). Je na ní léčivé vlastně všechno. Větvičky, listy, kořeny, kůra, dřevo, plody, semena i vůně připomínající citron. Tato ovíjivá dřevnatá liána, která pochází z Asie, si našla místo na našich zahradách. Má opadavé listy, které vyrůstají ve svazečcích, a je velmi dekorativní například na pergolách. Voskovité květy mají velmi příjemnou citronovou vůni. Po opylení se tvoří souplodí připomínající červený rybíz, která jsou velmi šťavnatá, měkká a mají charakteristickou chuť i vůni po pryskyřici.
___
___
Má pikantní chuť a její střapaté listy jsou žádanou ozdobou zeleninových salátů. Dopřejte si rukolu i vy. Posílí vaši imunitu! Ačkoliv na první pohled může vzbuzovat nedůvěru (její nať se totiž nápadně podobá listům pampelišky), jakmile ji ochutnáte, určitě si ji oblíbíte. Rukola má výjimečnou, lehce nahořklou chuť, která ji odlišuje od ostatní listové zeleniny. Pokud okusíte mladé lístky rukoly, vybaví se vám štiplavá chuť ředkviček, starší lístky však bývají hořké, proto potřebují tepelnou úpravu - povařte a servírujte je jako špenát.
___
___
___
___
Kdo by neznal jmelí bílé (latinsky viscum album)? Roste roztroušeně jak parazit na listnatých stromech, jedlích i borovicích. Již si je nedovedeme odmyslet z našeho života, neboť je velkolepou léčivou rostlinou. Na hostitelském stromě vyrůstá do tvaru koule. Vždy zelené listy jsou kožovité a žlutozelené. Bobulky jsou bílé jakoby sklovité, uvnitř slizovité a lepkavé. Lepkavá semena roznášejí ptáci zobáky nebo nestrávená trusem. Semena jmelí nevzejdou ani ve vodě ani v zemi.
___
___
___
___
Badyaník pravý roste v Číně, Vietnamu, Indii a na Filipínách. Vyskytuje se i v tropických a subtropických oblastech Severní Ameriky. Stálezelený listnatý strom dorůstá do osmimetrové výšky, sklízí se plod, který má tvar osmihvězdice. Patří mezi velmi oblíbené koření, hlavně v jihovýchodní Asii.
___
___
Při putování po jihovýchodě Francie vás upoutají rozsáhlé zelené olivové háje, vinice a zejména modrofialové lány levandule. Tato rostlina v Provence rychle zdomácněla a stala se důležitým základem pro výrobu parfémů. Pěstuje se zde ve velkém nejen kvůli kráse a vůni, ale i pro její bohaté léčivé účinky.
___
___