Do hypoglykemického šoku se dostávají diabetici, kterým klesne hladina krevního cukru glukózy pod kritickou mez. Je to stav, který daného pacienta ohrožuje na životě. Cukrovka (diabetes mellitus) je poruchou metabolismu - tělo není schopné využívat cukry a jiné sacharidy ze stravy. Když nemocný nedodržuje pravidelný režim jídla (nejlépe po třech hodinách, zdravé potraviny a podobně), může ho postihnout zmíněný hypoglykemický šok.
___
___
Co je to hypoglykemický šok, záchvat
Je to vážný akutní zdravotní problém. Šok organizmu způsobuje nedostatek krevního cukru glukózy v krvi. Hladina krevního cukru klesne pod dolní normální hranici. Když jde o příliš výrazný pokles, může nastat náhlé bezvědomí bez varovných předchozích potíží.
Příčina hypoglykemického záchvatu
- příliš mnoho podaného inzulinu
- výrazná změna tělesné aktivity (dobíhání tramvaje apod.)
- nedostatečné množství jídla
Příznaky hypoglykemického šoku
- příznaky hypoglykémie jsou umístěny na webu www.priznaky-projevy.cz
První pomoc při hypoglykémii, hypoglykemickém šoku
V případě hyloglykemického šoku okamžitě postiženému podejte sladký nápoj a na zajedení chleba nebo pečivo. Když nic takového u sebe nemáte, zkuste sehnat aspoň kostku cukru. Čokoláda není v tomto případě dobré řešení, protože cukry, které obsahuje, jsou navázané na tuky zabraňující rychlému uvolňování sacharidů do krve. Kdybyste ale nic jiného při ruce neměli, je i tento typ sladkého lepším řešením než nechat diabetika upadat do hlubšího šokového stavu!
Co přirozeně snižuje hladinu krevního cukru
Hladinu cukru ovlivňují ve velké míře potraviny. Mnoho po travin má schopnost má například schopnost snižovat zvýšenou hladinu cukru v krvi, a tím pomáhají lidem s cukrovkou žít zdravěji a déle.
- třezalka tečkovaná,
- černý bez,
- fenykl
- grapefruit,
- jahody,
- meloun,
- švestky,
- banány,
- lilek,
- okurka,
- hlávkový salát,
- tykev,
- cuketa,
- kysané i čerstvé zelí,
- cibule a česnek,
- luštěniny,
- obilniny,
- rýže,
- celozrnné potraviny
- skořice,
- kurkuma,
- hřebíček,
- bobkový list
Hyperglykémie
Vysoká hodnota cukru v krvi - tomuto stavu se říká hyperglykemie a patří rovněž mezi diabetickou diagnózu. Jde o jakýsi protipól hypoglykemie. Z krátkodobého hlediska není nebezpečná, protože bezprostředně neohrožuje život jako hypoglykemie. Ale pozor, když trvá dlouho (dlouhodobě), vede k narušení funkce tělesných struktur, které jsou příčinou jiných chronických onemocnění. Může například poškodit cévy vyživující sítnici oka, nebo způsobit specifické změny na ledvinách. Příčinou může být vynechání inzulinové dávky, snědení většího množství sladkého, ale také třeba nulová tělesná aktivita. Že máte problém poznáte podle pocitu sucha v puse, častého chození na záchod, případně vás může začít bolet břicho. Poraďte se s lékařem o přehodnocení dávek inzulinu, stejně i na kontrole množství jídla nebo tělesné aktivity. Při hyperglykemii nad 15 mmol/l (normální hladina se pohybuje od 3,3 do 5,5 mmol/l) se ale příliš sportovat nedoporučuje - tvoří se pak větší množ ství acetonu v moči.
Detaily jak se projevuje hyperglykémie se dozvíte na webu www.priznaky-projevy.cz