Dobré ráno, dnes je pondělí 23.12.2024, svátek slaví Vlasta, zítra Adam a Eva.

Co vyvolává, způsobuje migrénu

co-zpusobuje-vyvolava-migrenu

co-zpusobuje-vyvolava-migrenu
Většina lidí trpících migrénou má vypozorované faktory, které mohou vyvolat záchvat. Znalost těchto provokujících podnětů je velmi důležitá, neboť podaří-li se jim vyhnout, vyhne se nemocný i záchvatu migrény. Nejčastějším provokačním momentem je stres a různé nepříjemné citové prožitky. To je jistě zcela pochopitelné, ale bohužel i citové prožitky pozitivního rázu (např. výlet či přátelská schůzka) mohou vést k migrenóznímu záchvatu.

___
___


Co způsobuje migrénu

Psychické napětí, stres

V obou případech se pak zřejmě uplatňuje období uvolnění, relaxace po silném duševním či citovém napětí

 

Změna počasí

Přibližně 45 až 50 % nemocných udává jako provokační faktor změny počasí. Zatím není přesně zjištěno, jaké klimatické podmínky mají na propuknutí migrény zásadní vliv. Nejspíše se jedná o změny vlhkosti a změny množství kladných iontů v atmosféře.

 

Nevyspání, přespání

Dalším důležitým momentem jsou nepravidelnosti spánku. Škodlivé jsou přitom nejen nevyspání, ale i nadměrně dlouhý spánek. To vysvětluje výskyt nedělních záchvatů u některých pacientů, kteří si dopřejí v noci ze soboty na neděli příliš dlouhý spánek.

 

Menstruace, premenstruační období a ovulace

U mnoha žen jsou záchvaty migrény svázány s menstruačním cyklem. Bolesti hlavy pak přicházejí zpravidla těsně před menstruací nebo v jejím průběhu. Někteří autoři nazývají tento typ "menstruační migrénou". Jiné ženy mohou pozorovat naopak záchvaty v polovině menstruačního cyklu, tedy v období tzv. ovulace, kdy dochází k vypuzení vajíčka z vaječníků.

Potraviny

Přibližně jedna čtvrtina pacientů mívá záchvaty po požití určitých potravin. Těchto potravin je celá řada, nejčastěji jsou uváděny

  • sýry, zejména aromatické a uleželé (parmezán, camembert, pivní sýry aj.),
  • čokoláda,
  • mléko a mléčné výrobky (jogurty),
  • ořechy,
  • konzervovaná a nakládaná masa, salámy a párky. Podezírají se též
  • tučné pokrmy,
  • citrusové plody,
  • rajská jablíčka aj. Dále jsou to
  • nápoje obsahující kofein, jako je káva nebo Coca-cola, a všechny
  • alkoholické nápoje, z nichž největší schopnost vyvolání záchvatu má prý červené a portské víno

 

Hladovění a nedostatek tekutin

Dalším provokačním faktorem bývá odkládání jídla čili delší hladovění. Migrenici by měli dodržovat pravidelný čas k jídlu, nezanedbávat snídaně a svačiny. Stejně tak ovšem působí i nedostatečný příjem tekutin, dehydratace.

 

Pachy, hluk, světlo, slunce

Ostré, nepříjemné zápachy, ostré, silné světlo a dlouhotrvající hluk (zábavy, diskotéky apod.), nadměrné slunění, to vše jsou faktory, které mohou vyvolat záchvat.