Příjemnou noc, dnes je neděle 22.12.2024, svátek slaví Šimon, zítra Vlasta.

Jak vybrat digestroř, odsavač par do kuchyně - rady, tipy, návod

Předěláváme kuchyň a obměňujeme také spotřebiče, mezi kterými je i digestoř. Ta minulá odsávala špatně, a na okolních skříňkách zůstávaly stopy páry a dalších nečistot. Podle čeho se mám řídit při výběru nové digestoře a jak poznám, že je odsavač skutečně kvalitní? Děkuji, Yvona
___
___


ODPOVĚĎ:
Odsavač par neboli digestoř vybírejte velmi pečlivě. Volit můžete z několika typů: prostorové, komínové, závěsné, výsuvné, výklopné či zabudované.
Rozdíl je ve způsobu likvidace par a pachů. Nejúčinnější je sání přímo do komína. Pokud tuto možnost nemáte, nezoufejte. Díky uhlíkovému a tukovému filtru můžete použít každou digestoř i bez komínu. Uhlíkový filtr je však nutné po určité době měnit a tukový umývat, například v myčce. Obecně se pro výběr odsavače doporučuje, aby jeho výkon odpovídal zhruba desetinásobku místnosti. Kuchyň o velikosti 40 m3 by tedy měla být vybavena digestoří s výkonem 400 m3. Mezi nejúčinnější způsob odsávání dnes patří tzv. perimeter. Jakmile se pára a kouř vzniklé při vaření dotknou panelu ve spodní části, roztříští se a rozprostřou po celém povrchu panelu. Poté jsou nasměrovány na obvod těla odsavače a odsáty. Tato technologie zvyšuje účinnost odsávání a snižuje hluk.

Odpověděla: Mgr. Eva Kučmášová, Bauknechl